Kirjakauppojen valikoimiin ilmestyi äärioikeistolaisia kirjoja – Suomalainen kirjakauppa, Prisma ja Akateeminen kirjakauppa poistivat nimekkeet - Kulttuuri | HS.fi

Kirjakauppojen valikoimiin ilmestyi äärioikeistolaisia kirjoja – Suomalainen kirjakauppa, Prisma ja Akateeminen kirjakauppa poistivat nimekkeet

Kirjat ovat päätyneet verkkokauppoihin suoraan Kirjavälityksestä.

Kansallinen kehitys ry:n julkaisema Adolf Hitlerin Taisteluni-kirja oli vielä torstaina aamupäivällä Akateemisen kirjakaupan verkkosivulla, mutta iltapäivällä se oli poistettu. Elokuisessa Instagram-julkaisussaan Kielletyt kirjat kertoi keskittyvänsä ”kirjojen myyntiin natsitapahtumissa ja verkossa”.

30.12.2021 14:57

Useiden verkkokirjakauppojen valikoimiin ilmestyi joksikin aikaa Kielletyt kirjat -kustantamon kirjoja, jotka ovat avoimesti äärioikeistolaisia.

Kiellettyjen kirjojen takana on Kansallinen kehitys ry.

Instagram-sivullaan Kielletyt kirjat on ilmoittanut keskittyvänsä ”kirjojen myyntiin natsitapahtumissa ja verkossa”.

Omien sivujensa lisäksi Kiellettyjen kirjojen nimekkeitä on siis nyt ollut tarjolla ainakin Suomalaisen kirjakaupan, Prisman ja Booky.fi:n sivuilla, ja jälkimmäisen myötä myös Akateemisen kirjakaupan verkkokaupassa, sillä Akateemisen verkkokauppa on Booky.fi:n toteuttama.

Ainakin Suomalainen kirjakauppa ja Prisma päätyivät poistamaan nimekkeet verkkokaupoistaan niille tulleen palautteen johdosta. Myöskään Akateemisen kirjakaupan sivuilla näitä kirjoja ei enää torstai-iltapäivänä ollut.

”Kirjat tulevat Kirjavälityksen datasta suoraan, ja me olemme heidän kanssaan sopineet periaatteet, mitä saisi meidän sivuillemme tulla läpi. Ilmeisesti nämä tuotokset ovat kuitenkin välittyneet ihan kaikkiin verkkokauppoihin, ja me olemme poistaneet ne omilta sivuiltamme saman tien”, kommentoi S-ryhmän myyntijohtaja Päivi Hole Prismojen verkkokaupan tilannetta.

”Tietysti nyt käydään kumppanimme kanssa palautekeskustelu ja pyritään tunnistamaan, miten tämä on päässyt tapahtumaan ja miten tällainen ehkäistään jatkossa”, Hole sanoo.

Useimpien verkkokirjakauppojen teoslistaukset tulevat suoraan Kirjavälitykseltä, joka välittää eri kustantajien julkaisemia kirjoja jälleenmyyjille. Asiakkaat voivat lisätä teoksia Kirjavälityksen listoille verkkolomakkeen kautta.

Kirjavälityksestä ei haluttu kommentoida asiaa Helsingin Sanomille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat