Norjalainen mediakonserni joutui vakavan verkkohyökkäyksen kohteeksi - Kulttuuri | HS.fi

Norjalainen mediakonserni joutui vakavan verkko­hyökkäyksen kohteeksi

Amedian mukaan hyökkääjien haltuun päätyi myös lehtien tilaajien sekä henkilökunnan henkilötietoja.

Amedia-mediakonserni tiedotti nettisivuillaan keskiviikkona, että verkkohyökkäyksen aiheuttaman ongelmatilanteen ratkaisu kestää vielä tovin. Kuvakaappaus Amedian nettisivuilta.

30.12.2021 14:36

Norjalaista Amedia-mediakonsernia vastaan on tehty vakava verkkohyökkäys. Yhtiö kertoo asiasta omilla nettisivuillaan.

Hyökkääjät olivat päässeet käsiksi yhtiön tietojärjestelmiin keskellä yötä tiistaina 28. joulukuuta. Lisäksi he ovat jättäneet jälkeensä lunnasvaatimuksen.

Amedia on yksi Norjan suurimmista mediakonserneista. Yhtiö julkaisee pääasiassa paikallislehtiä. Yhtiö julkaisee yli 90:tä sanomalehtiä sekä muita julkaisuja ja tavoittaa 2,5 miljoonaa norjalaista.

”Tilanne on epäselvä. Ongelmat johtuvat ulkoisesta tietohyökkäyksestä joihinkin järjestelmiimme”, kertoi yhtiön teknologiajohtaja Pål Nedregotten tiedotteessa pian hyökkäyksen jälkeen.

Hyökkäyksen takia Amedian paperilehtiä ei kyetty jakamaan keskiviikkona lainkaan, sillä lehtiä, ilmoituksia ja tilausten hallintaa koskevat järjestelmät eivät toimineet. Myöskään Amedian lehtien tilaajat eivät voineet tilata tai peruuttaa tilauksiaan.

Verkkojulkaisuihin hyökkäys ei vaikuttanut.

Keskiviikkona yhtiö tiedotti, että sen keskeinen tietojärjestelmä on edelleen epäkunnossa. Yhtiössä oli jouduttu keksimään vaihtoehtoisia ratkaisuja, jotta paperilehdet saadaan tuotantoon.

Kaikkiaan Amediassa onnistuttiin painamaan torstaina vaihtoehtoisella tuotantotavalla 20 sanomalehteä lähes sadasta.

Hyökkäyksen kohteena olevissa järjestelmissä on myös tilaajien henkilötietoja kuten nimet, osoitteet, puhelinnumerot, tilaustiedot ja tilaushistoria, mutta ei esimerkiksi maksutietoja.

Hyökkääjät ovat päässeet käsiksi myös Amedian työntekijöiden henkilötietoihin, palkkoihin ja työehtoihin liittyviin tietoihin.

Amerdia on ilmoittanut tapauksesta poliisille.

Toistaiseksi ei ole siitä, kuka olisi hyökkäyksen takana. Hyökkääjä oli kuitenkin jättänyt Amedian järjestelmään lunnaita koskevan kirjeen. Siinä kehotetaan menemään verkkosivuille, josta voisi saada lisätietoa siitä, kuinka hyökkäyksen kohteeksi joutuneisiin kohteisiin pääsisi taas käsiksi.

Amedia on ilmoittanut, ettei se aio maksaa lunnaita.

Amedia kertoo olevansa varautunut siihen, että tilanteen normalisoituminen kestää kauan.

Verkkohyökkäys Amediaan on jo kolmas suuri hyökkäys suuriin norjalaisyhtiöihin viime päivien aikana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat