Rikollisten lesket tekevät keikan – Steve McQueenin ryöstöelokuva toimii yhtä aikaa monella tasolla - Kulttuuri | HS.fi

Rikollisten lesket tekevät keikan – Steve McQueenin ryöstöelokuva toimii yhtä aikaa monella tasolla

Widows – lesket on armoton analyysi läpimädästä yhteiskunnasta, korruptoituneesta politiikasta, raa’asta väkivallasta, arvaamattomista rotujännitteistä sekä sukupuolten epätasa-arvosta.

Chicagolaiset Alice (Elizabeth Debicki, vas.), Veronica (Viola Davis), Linda (Michelle Rodriguez) ja Belle (Cynthia Erivo) yhdistävät voimansa.

2.1. 2:00 | Päivitetty 2.1. 10:38

Toiminta

Widows – lesket ★★★★

Britannia/USA 2018

TV2 klo 21.00 ja Yle Areena (K16)

Elokuva alkaa mustan naisen (Viola Davis) ja valkoisen miehen (Liam Neeson) suutelulla. Asian ei pitäisi hätkähdyttää, nähtiinhän ensimmäinen vastaava valkokangaspussailu sentään jo vuonna 1957, mutta ohjaaja Steve McQueenin trillerin avauskuvana sitä arvailee oitis merkitykselliseksi.

Pariskunnan suhteeseen palataankin myöhemmin. Kohtaus aloittaa sarjan ristiin leikattuja pohjustuksia, joilla esitellään tarinan henkilöt ja asetelmat.

Ja kun kyseessä on McQueenin ohjaus, jonka hän käsikirjoitti yhdessä kirjailija Gillian Flynnin kanssa, on kaikki näytetty jollain tapaa toinen toistaan merkittävämpää.

Widows – lesket on perinteisen vauhdikas ryöstöelokuva. Se on henkilökuvaus leskirouvista, jotka menettivät rikolliset puolisonsa epäonnistuneessa ryöstössä.

Se on myös armoton analyysi läpimädästä yhteiskunnasta, korruptoituneesta politiikasta, raa’asta väkivallasta sekä arvaamattomista rotujännitteistä.

Asiaa alleviivaamatta Widows on myös elokuva naisista, jotka taistelevat noustakseen siitä alisteisesta alhosta, johon miehet ja mukamas rakastavat nilkkipuolisot ovat heidät sysänneet. Eivätkä vain miehet – osan myrkyllisimmistä kommenteista laukovat läheiset naiset.

Viola Davisin näyttelemä Veronica saa häikäilemättömältä gangsteripoliitikolta ukaasin korvata ryöstössä menetetty miljoonasaalis. Pelastuksekseen Veronica löytää miehensä suunnitelmat miljoonaryöstöstä, ja päättää toteuttaa sen.

Mukaan keikkaan tulevat muut ahdinkoon joutuneet lesket. Linda (Michelle Rodriguez) on vaateliikkeen pitäjä, jonka kassan rikolliset härskisti tyhjentävät. Alice (Elizabeth Debicki) on pahoinpidelty nainen, jota oma äiti ajaa prostituoiduksi. Pakokuskiksi päätyy kampaaja Belle (Cynthia Erivo).

Britti McQueen halusi sijoittaa englantilaisaiheen uussovituksen Yhdysvaltojen pahamaineiseen Chicagoon. Käsikirjoittaja Flynn asuu kaupungissa, jonka nykymiljöitä hyödynnetään yli 80:ssa kuvauskohteessa.

Ja se naiseus. Lesket kohtaavat koko ajan sen, mihin miehinen maailma on heidät tylystikin ajanut, eikä heillä pitäisi olla eväitä onnistua. McQueen kunnioittaa ryöstöelokuvan lajityypin perinteitä antaen huomiota naisten persoonille ja keskinäisillekin jännitteille.

Eikä yhteisöllisyyttä tarvitse ylikorostaa. Huumorin asemasta puhuttelee iloton ironia, sentimentaalisuuden peittää kaikenkattava petollisuus.

Widows on vangitseva elokuva yhtä aikaa monella tasolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat