Helsinki täyttyy valosta keskellä pimeintä aikaa: Tällainen on vuoden 2022 Lux Helsinki - Kulttuuri | HS.fi

Korkeasaaren siltakin on saanut valot. Jo joulupäivänä avautuneeseen Lux Korkeasaareen on erillinen pääsymaksu, ja tapahtumaan edellytetään ennakkovarausta. Ympäri Helsinkiä avautuvaan Lux Helsinkiin on sen sijaan vapaa pääsy.

Valoa pimeyteen

Valotaidenäyttely Lux Helsinki saa katsomaan arkista ympäristöä uudella tavalla.


5.1. 16:00 | Päivitetty 5.1. 21:08

Lux Helsinki 9.1. saakka. Päivittäin klo 17–22. Muutamia teoksista nähtävillä myös 7.1. klo 7–9. Lux Korkeasaari on maksullinen, ennakkovaraus tehtävä.

Katso teosten sijaintitiedot ja kävelyreitit osoitteesta luxhelsinki.fi.

Kävisikö kävelyretki Korkeasaareen? Tai valotaiteen ulkoilmanäytös Suvilahdessa?

Lux Helsinki järjestetään jälleen vuoden tauon jälkeen. Koronan vuoksi tutusta, kantakaupunkiin sijoittuvasta kävelyreitistä on kuitenkin luovuttu turvallisen festivaalivierailun varmistamiseksi. Klassikoksi muodostunut Lyhtypuisto on sekin tänä vuonna tauolla.

Lähes kolmekymmentä teosta levittäytyy yhtenäisen korttelikävelyn sijaan laajalle alueelle Mannerheimintieltä Vuosaareen ja Arabiasta Malmille. Teokset on sijoiteltu siten, että ne voi kohdata arkisten reittien varrella, ihailla kaukaa tai eri suunnista lähestyen.

Kuusi teosta on koettavissa myös perjantaiaamuna klo 7–9 Rautatieaseman läheisyydessä, Suvilahdessa ja Olympiastadionin parkkipaikalla.

Ainu Palmun Pink Caravan on tehnyt Suvilahden voimalaitoksesta vaaleanpunaisen.

Kantakaupungista irrottautuminen tuo galleriat ja kaupunginosien kulttuurikeskukset Luxin ulottuville. Jyrki Sinisalon Valo ajassa -näyttely nähdään Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa (Hietalahdenranta 17).

Vuotalon valtaa Quiet Ensemblen revontulista ja kosmisesta äänestä ammentava Unshaped. Vanhojen autojen loistosta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Anne Roinisen Car Show’hun Kanneltalolle.

Kun HS pääsi katsastamaan teoksia festivaalin aattoiltana, monien installointi oli vielä kesken.

Täyteen hohteeseen syttymistä odottavien töiden bongailu aiheutti erehdyksiä. Kuuluuko sinisenä hehkunut Finlandia-talo tai tulipunainen Ostrobotnia Luxiin? Entä tummalla taivaalla viuhuneet valokeilat?

Yksi ympäri kaupunkia ripotellun valotaiteen hienouksia on se, että se saa katsomaan arkista ympäristöä uudella tavalla.

Taiteilija Kathy Hinde oli tekemässä vielä tiistai-iltana säätöjä teokseensa Chirp & Drift Mustikkamaalla Korkeasaaren sisäänkäynnin lähistöllä.

Lux Helsingissä on usein jokin löyhä teema. Tänä vuonna teoksia yhdistää ajatus ihmisten suhteesta ympäristöön, luontoon ja toisiinsa. Teemaa lähestytään monesta näkökulmasta, oivaltavasti ja ajatuksia herättäen.

Kyse ei siis ole vain valolla maalaamisesta, vaikka sitäkin on tarjolla. Valon taustalta kuultaa monien teosten kohdalla tutkimuksellisuus, joka voi olla taiteilijan itse keräämää dataa tai taiteilijoiden ja tutkijoiden yhteistyötä.

Galleria Forum Boxilla esillä oleva Anna Nykyrin ja Kaisu Koiviston Sula yhdistää lämpenemisen ajatusta hajoamiseen: kun nettikameran kuva-alaan osuu ihmishahmoja, teoksen alkuperäinen kuva alkaa ”sulaa”. Katsojien liikedataa hyödyntää myös Stoalla esillä oleva Roberto Fuscon Ossa.

Toinen teoksia yhdistävä tekijä on ääni. Moneen työhön kuuluu ääniraita, ja teoksiin kuuluva ambient onkin usein se elementti, joka auttaa bongaamaan Lux-teoksen muiden kaupungin valopisteiden joukosta.

Myös Oodin takana Soil Searchers Collectiven teoksessa möyryää vahvana aaltoileva ambient, tekijöinä Tapani Rinne ja Wimme Saari. Ääniraita tuo teoksen jossain määrin teolliseen ilmiasuun paikallista henkeä: Saaren joiku lennättää ajatukset kantakaupungista pohjoiseen, pohjolan luontoon, valoon ja pimeyteen.

Lux Helsingin teoksia

Kathy Hinden teos Chirp & Drift on rakennettu pienten harmonikkojen palkeista.

Kathy Hinde: Chirp & Drift. Mustikkamaa.

Pienet lyhtymäiset haitarit roikkuvat puussa ja soittavat ihmeellistä sävelmää. Pätkittäinen, kuin tapaillen soitettava musiikki tupsahtelee pehmeän lumen lailla ulos kultaista valoa hehkuvista lyhdyistä. Kathy Hinden Chirp & Drift on rakennettu pienten harmonikkojen palkeista. Hinde on valmistanut rakentamansa instrumentit siten, että ne hehkuvat soidessaan. Sympaattiset instrumentit vetäytyvät välillä kasaan ja laajenevat jälleen. Samalla ne hengittävät musiikkia. Hinde tuo teoksiin ajatuksen lintujen laulusta kommunikaationa.

Chirp & Driftin musiikki perustuu morseaakkosille. Hinde kysyi lapsilta, mikä heidän lempilintunsa on ja mitä se voisi laulaa. Vastaus visertyy Chirp & Drift -teoksessa puiden oksilla.

Sini Mononen

Soil Searchers Collectiven -ryhmän Sen lauluja laulamme -teos on heijastettu UPM-Kymmenen pääkonttorin julkisivuun Töölönlahdella.

Soil Searchers Collective: Sen lauluja laulamme. Alvar Aallon katu 1.

Soil Searchers Collective -ryhmän mittava videoprojisointi on heijastettu metsäteollisuusyhtiö UPM-Kymmenen pääkonttorin julkisivuun ja näkyy Oodin ohi Postitalolle saakka. Teos muistuttaa, että jokaisella metsällä on näkymätön puoli, rikas maailma, joka koostuu juurista, bakteereista ja pienelävistä. Sitä ei tule väheksyä, sillä sen varassa ovat sekä ilmastomme että ravintomme.

Virtaa!-teos nähdään Olympiastadionin eteläisellä parkkialueella.

Sun Effects: Virtaa! Olympiastadionin eteläinen parkkialue.

Olympiastadionin eteläpuolisen pysäköintialueen katuvalot on sammutettu. Hämärässä seisoo 30-metrinen valopylväs, joka ottaa mittaa stadionin tornista. Teos tuo mieleen Constantin Brancusin Päättymättömän pylvään (1937), mutta yhdellä erolla: kipinöidessään kirkasta ja sähisevää sinistä valoa Virtaa! tekee sähkön ja energian näkyviksi ja tuntuu salaperäisellä tavalla yhdistävän taivaan ja maan.

Suvilahden Valvomolla nähtävä Falin Mynd on audiovisuaalinen installaatio, joka muuntaa erilaisten datalähteiden tulkinnan Helsingin tunnetilasta liikkuvaksi kuvaksi ja äänimaisemaksi.

fuse*: Falin Mynd. Suvilahti (Valvomo)

Italialaisen taidekollektiivin fusen* suuri audiovisuaalinen projisointi Suvilahdessa yhdistää ja muokkaa erilaisista datalähteistä kuten twiiteistä ja hashtageista keräämäänsä materiaalia jatkuvasti muuttuviksi abstrakteiksi kuviksi ja kuvioiksi, kartoiksi ja solukoiksi sekä orgaanisiksi ja epäorgaanisiksi pinnoiksi. Teoksen lähtökohtana on ollut ajatus tavoittaa Helsingin tunnetila.

Jari Vuorisen Happi käsittelee Hanasaaren hiilivoimalan tulevaa alasajoa.

Jari Vuorinen / LDC: Happi. Hanasaaren voimalaitos, teoksen katselupaikka Merihaan rannalla.

Jari Vuorinen on valaissut Hanasaaren voimalaitoksen lumeen peittyneen hiilikasan tavalla, joka muistuttaa sen suunniteltua nopeammasta väistymisestä kasvavan kaupungin ja uusien energiamuotojen tieltä. Puhtaampaan ja onnellisempaan tulevaisuuteen viittaa myös teokseen liittyvä sanapari ”happi” ja ”happy”. Teos näkyy hyvin Merihakaan ja Sörnäisten rantatielle.

Timo Valjakka

Lux Helsinki -kohteet

1 Sun Effects: Virtaa! Olympiastadionin eteläinen parkkialue

3 Dan Archer: Borealis. Olympiastadion

5 Kathy Hinde: Chirp & Drift. Mustikkamaa

6 fuse*: Falin Mynd. Suvilahti (Valvomo)

7 Gijs van Bon: Ping. Alppipuisto

10 Ainu Palmu: Pink Caravan. Suvilahden voimalaitos

11 Anne Roininen: Car Show. Kanneltalo (Klaneettitie 5)

14 Anna Nykyri & Kaisu Koivisto: Sula. Galleria Forum Box (Ruoholahdenranta 3)

15 Lux Eduskuntatalo. Eduskuntatalo (Mannerheimintie 30)

16 Otso Vartiainen: Bling the Roof. Citycenter (Kaivokatu 8)

17 Otso Vartiainen: Pixels. Forum (Mannerheimintie 14–20)

18 Soil Searchers Collective: Sen lauluja laulamme. UPM-Kymmene pääkonttori (Alvar Aallon katu 1)

19 Jari Vuorinen / LDC: Happi. Hanasaaren voimalaitos, teoksen katselupiste Merihaan rannalla

– -

Lux Korkeasaari, maksullinen tapahtuma, johon lippu varattava etukäteen:

20 Ville Aalto: Avian Electronics. Korkeasaari

21 Juha Forsander: Piilopaikka. Korkeasaari

22 Maikki Pekkala & Lari Suominen: Violet. Korkeasaari

23 Olivia Pohjola: Unikeko. Korkeasaari

– -

24 Ainu Palmu: Toivo. Arabian tehdas (Hämeentie 135)

25 Teemu Määttänen: Noisescape. Malmitalo (Ala-Malmin tori 1)

26 Roberto Fusco: Ossa. Kulttuurikeskus Stoa (Turunlinnantie1)

27 Meri Ekola & Marc Melia: Cycles. Kulttuurikeskus Stoa (Turunlinnantie 1)

28 Antti Pussinen: N:th Wave & Ei saa. Kulttuurikeskus Stoa (Turunlinnantie 1)

29 Quiet Ensemble: Unshaped. Vuotalo (Mosaaiikkitori 2)

Jyrki Sinisalo: Valo ajassa – aika valossa. Galleria Pirkko-Liisa Topelius (Hietalahdenranta 17)

Virtaa!-valoteoksessa on yli 200 valaisinta ja se kohoaa 30 metrin korkeuteen. Teosta valmisteltiin tiistai-iltana.

Jari Vuorisen Happi juhlistaa siirtymää kohti vihreämpää energiaa.

Korkeasaaren silta on valaistu punaisella valoketjulla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat