Lapinlahden lintujen perustajajäsen Timo Eränkö on kuollut - Kulttuuri | HS.fi

Lapinlahden lintujen perustaja­jäsen Timo Eränkö on kuollut

Timo Eränkö oli kuollessaan 69-vuotias.

Timo Eränkö vuonna 2012.

30.12.2021 21:07 | Päivitetty 30.12.2021 23:04

Lapinlahden linnut -yhtyeen perustajajäsen Timo Eränkö on kuollut.

Erängön kuoleman vahvistaa HS:lle Erängön ystävä ja kollega, elokuvantekijä Joonas Ranta.

Eränkö oli kuollessaan 69-vuotias. Kuolemasta uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Eränkö tunnetaan parhaiten vuonna 1983 perustetusta Lapinlahden linnut -yhtyeestä. Eränkö oli perustamassa yhtyettä yhdessä Heikki Salomaan ja Ari Kettusen kanssa. Lapinlahden linnut järjesti jäähyväiskiertueen vuonna 2013.

Lapinlahden Linnut -yhtye ja huumoriryhmä teki suosituimmat levytyksensä 1980- ja 1990-luvuilla. Ryhmän tunnetuimmat tv-sketsisarjat ovat Seitsemän kuolemansyntiä (1988) ja Maailman kahdeksan ihmettä (1990).

Pitkän uran Erängön kanssa tehnyt näyttelijä ja kollega Tapio Liinoja kertoi torstai-iltana STT:lle jäävänsä kaipaamaan läheistä ystäväänsä.

”Hän oli hyvin originelli kaveri, taitava sanoittaja ja näkemyksellinen kirjoittaja”, Liinoja luonnehti pitkäaikaista kollegaansa.

Työskentelyä ja satojen tai jopa tuhansien keikkamatkojen tekemistä Erängön kanssa Liinoja kuvaa todella palkitsevaksi ajanjaksoksi. Liinojan mukaan Erängön mielipiteet eivät jääneet pimentoon Lapinlahden Lintujen taiteessa.

"Timo oli bändin synnyttäjä ja keskeinen perustaja.”

Liinoja uskoo Erängön jättävän suomalaisen viihteen ja kulttuurin kenttään pysyvän muiston.

"Hän oli erittäin värikäs persoona suomalaisessa televisioviihteessä ja musiikissa. Kynä pysyi kädessä, ja se oli parhaimmillaan erittäin terävä”, Liinoja sanoo.

Joonas Rannan mukaan Eränkö oli työkaverina innostuva ja innostava.

”Kun yhdessä ideoitiin musiikkivideoita ja käsikirjoituksia, niin me ruokimme toisiamme. Se oli niin kuin bensaa liekkeihin molemmilla, kumpi vain kreisimmän idean keksii. Timon innokkuus tarttui”, Ranta sanoo.

Ranta tutustui Eränköön vuonna 2010 opiskellessaan vielä elokuvakoulussa. Hän pyysi Eränköä näyttelemään koulutyönä tekemäänsä lyhytelokuvaan.

Sittemmin Ranta on esimerkiksi ohjannut ja käsikirjoittanut yhdessä Erängön kanssa kaksi musiikkilyhytelokuvaa tämän Puujumalat-yhtyeelle.

Ystävänä Ranta kuvaa Eränköä pyyteettömän avuliaaksi.

”Hänen maailmankäsityksensä oli sellainen, että auttaa kaikkia ketkä apua tarvitsevat”, Ranta sanoo.

”Ja mitä eriskummallisimmissa asioissa häneltä löytyi apu ja ratkaisu.”

Rannan mielestä on hieman sääli, että Erängön ansiot sanoittajana jäävät usein hänen humoristisen leimansa varjoon.

”En halua kehenkään toiseen suomalaiseen sanoittajaan tai säveltäjään suoraan verrata, mutta sanotaan, että hän oli ikäluokkansa terävimpiä sanoittajia”, Ranta sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat