Presidentti Joe Biden ja näyttelijäkollegat muistelevat ikonisen Betty Whiten erityistä elämää ja pitkää uraa - Kulttuuri | HS.fi

Presidentti Joe Biden ja näyttelijäkollegat muistelevat ikonisen Betty Whiten erityistä elämää ja pitkää uraa

Uudenvuoden aattona kuollut näyttelijä Betty White viihdytti ihmisiä lukuisissa rakastetuissa rooleissa yli 75-vuotiaalla urallaan.

Betty White kuvattuna New Yorkissa vuonna 2015.

1.1. 13:27

Uudenvuoden aattona kuolleen näyttelijä-koomikko Betty Whiten ura oli yksi televisiohistorian pisimmistä. Hän näytteli ja esiintyi kahdeksalla eri vuosikymmenellä luoden itsestään ikonisen ja rakastetun hahmon.

Betty White kuoli perjantaina 99-vuotiaana kotonaan Los Angelesissa. Uutinen aiheutti suruvalittelujen tulvan sosiaalisessa mediassa, ja yksi ensimmäisistä muistelijoista oli Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden. Asiasta kirjoittaa muun muassa BBC.

”Betty White toi hymyn huulille useille sukupolville amerikkalaisia. Hän oli kulttuurinen ikoni, jota tulemme syvästi ikävöimään”, Biden kirjoittaa Twitterissä.

Lukuisat näyttelijäkollegat osoittivat myös arvostustaan komedialegendaa kohtaan, joukossa muun muassa Betty Whiten rinnalla elokuvassa Odottamaton ehdotus (2009) näytellyt Ryan Reynolds: ”Maailma näyttää nyt erilaiselta. Hän haastoi mahtavalla tavalla ihmisten ennakkokäsityksiä.”

Myös näyttelijät Mark Ruffalo, Sandra Bullock, Reese Witherspoon, Catherine Zeta-Jones ja Viola Davis esittivät surunvalittelunsa Twitterissä.

”Juhlistamme 99 vuotta rakkauttasi tällä planeetalla. Kiitos Betty White”, juontaja Oprah Winfrey kirjoittaa.

Video näyttää, kuinka ihmiset toivat kukkia ja muistoesineitä Whiten tähdellä Hollywoodin Walk of Famella:

White syntyi Illinoisissa Yhdysvalloissa vuonna 1922. Hänen julkinen uransa alkoi vuonna 1949, kun hän juonsi Hollywood-nimistä keskusteluohjelmaa ollen näin yksi television ensimmäisistä naisjuontajista.

White sai ensimmäisen Emmy-ehdokkuutensa jo vuonna 1951. Hän voitti uransa aikana kaikkiaan kahdeksan Emmy-palkintoa.

Hänen ensimmäinen iso näyttelijän roolinsa oli komediasarjassa The Mary Tyler Moore Show, jota esitettiin vuosina 1970–1977.

Tunnetuimman roolinsa hän teki Rose Nylundina palkitussa komediasarjassa Tyttökullat (The Golden Girls), joka kertoo neljästä Miamissa asuvasta iäkkäästä ystävyksestä. Sarjaa esitettiin vuosina 1985–1992, mutta se kerää edelleen uusia faneja.

The Guardianin mukaan Betty Whiten roolisuoritus Rose Nylundina toi esiin hänen nerokkuutensa komedianäyttelijänä: ”Hänen ajoituksensa, rytminsä ja kasvojensa ilmeet loivat potentiaalisesti yhden vitsin Rosesta kolmiulotteisen hahmon, jota etenkin lapset rakastivat.”

Moni yhdysvaltalainen näyttelijä- ja koomikkokollega kirjoittaa Twitterissä ihailleensa Whitea jo pienestä lähtien:

”Kun olin lapsi, katsoin Tyttökultia isoäitini kanssa ja rakastuin Betty Whiteen”, kirjoittaa näyttelijä Jennifer Love Hewitt.

”Vartuin katsoen häntä ja ilahtuen hänestä. Hän oli leikkisä, uskalias ja älykäs”, Will & Grace -sarjan näyttelijä Debra Messing kirjoittaa Twitterissä. Hän kutsuu Whitea myös ”kansallisaarteeksi”.

”Miten erityislaatuinen elämä”, kirjoittaa koomikko-juontaja Ellen DeGeneres. ”Olen kiitollinen jokaisesta sekunnista, jonka sain viettää Betty Whiten kanssa”, hän jatkaa.

Vuonna 2010 Betty Whitesta tuli kaikkien aikojen iäkkäin Saturday Night Live -juontaja. Viisi vuotta myöhemmin hänelle myönnettiin elämäntyö-Emmy-palkinto.

”71 vuotta sitten lauloin tällaisessa kokeellisessa uudessa välineessä, jota kutsuttiin televisioksi. Kuka olisi voinut edes unelmoida, että se kulminoituisi vielä tällaiseen iltaan”, hän sanoi palkintopuheessaan.

White työskenteli vielä yli 90-vuotiaana. Vuonna 2019 hän oli Bitey White -nimisen lelun äänenä Toy Story 4 -elokuvassa.

Betty White oli myös tunnettu rakkaudestaan eläimiin. Hän työskenteli eläintensuojelun parissa vuosikymmeniä.

”Minun on jatkettava näyttelijänä, jotta voin jatkaa hyväntekeväisyyden parissa”, hän vitsaili Hollywood Reporter -lehdelle vuonna 2018.

”Hän oli myös yksi kivoimmista naisista showbisneksessä”, Emmy-tuottaja David Michaels kuvailee Betty Whitea.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat