Näyttelijäkaarti palaa Tylypahkaan Harry Potter -juhladokumentissa, joka palvelee faneja täydellisesti - Kulttuuri | HS.fi

Näyttelijäkaarti palaa Tylypahkaan Harry Potter -juhladokumentissa, joka palvelee faneja täydellisesti

Dokumentti velhomaailman kulisseista näyttää, millaista päätähtien oli kasvaa yhdessä hahmojensa kanssa 10 vuoden ajan.

Rupert Grint (vas.), Emma Watson ja Daniel Radcliffe muistelevat surrealistista lapsuuttaan Tylypahkan kulisseissa.

2.1. 14:43

Ensimmäinen Harry Potter -elokuva täytti viime marraskuussa pyöreät 20 vuotta.

Juhlan kunniaksi näyttelijäkaarti ja tekijät kokoontuivat muistelemaan elokuvien tekemistä HBO Maxin julkaisemassa Harry Potter -dokumentissa Paluu Tylypahkaan.

Faneille tarjotaan tunteikkaita jälleennäkemisiä, pieniä paljastuksia, paljon kyyneliä ja suloista nostalgiaa.

Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley) ja Emma Watson (Hermione Granger) nähdään ensimmäistä kertaa yhdessä sitten elokuvan viimeisen osan, joka julkaistiin 10 vuotta sitten.

Mukana on iso liuta muitakin tuttuja kasvoja Tom Feltonista (Draco Malfoy) Robbie Coltraneen (Hagrid) ja Ralph Fiennesiin (Voldemort).

Dokumentti etenee kronologisesti elokuva elokuvalta ensimmäisistä roolituksista aina viimeiseen otokseen asti. Aidosti kiinnostavat haastattelut sidotaan osaksi Harry Potter -tarinan taikaa ja sen syvempiä teemoja, ystävyyttä, rakkautta ja kuolemaa.

Näyttelijöiden ja tekijöiden ”kuin yhtä perhettä” -hokema tuntuisi falskilta melkeinpä minkä tahansa muun elokuvan making of -materiaalin joukossa, mutta tässä tapauksessa puhutaan kymmenestä vuodesta, jonka aikana elokuvan päätähdet kasvoivat lapsista nuoriksi aikuisiksi.

”Se on tunteikasta, koska näin teidän kasvavan. Kasvoimme yhdessä. Olemme perhe. Tulemme aina olemaan”, Rupert Grint sanoo elokuvan loppupuolella Emma Watsonille.

Kahdeksanosaisen Potter-sarjan päätähdet Emma Watson, Daniel Radcliffe ja Rupert Grint olivat 11–13-vuotiaita ensimmäisen elokuvan aikoihin.

Harry Potterin maailma oli nuorille näyttelijöille yhtä kuin heidän lapsuutensa. Dokumentti antaa kolmikolle tilaa käydä läpi surrealistista kokemusta: ”Kukaan muu ei ymmärrä, mitä koimme. Se oli ainutlaatuista. - - Se yhdistää meitä aina”, Grint sanoo.

Päätähdistä nuorin Emma Watson oli ensimmäisen elokuvan Harry Potter ja viisasten kivi julkaisun aikaan 11-vuotias.

”Oli kuin olisimme metodinäytelleet äärimmäisellä tavalla”, Emma Watson kuvailee.

Yksi dokumentin isoimmista paljastuksista lienee se, että Watson meinasi jättää Hermionen roolin ennen viidettä elokuvaa Harry Potter ja Feeniksin kilta.

Lapsuudessa elokuvien tekeminen tuntui leikiltä, mutta teini-iässä Watson ajautui eräänlaiseen käännekohtaan, kun hänelle valkeni, miten suuresta ja pysyvästä asiasta oli kyse. Hän kertoo olleensa yksinäinen ja julkisuuden paine meinasi olla liikaa: ”Kuuluisuus iski viimein tajuntaan ja isosti.”

Sosiaalisen median perusteella faneja on eniten riemastuttanut vanhan huhun varmistuminen: Emma Watson todella oli ihastunut Dracoa esittäneeseen Tom Feltoniin.

”En tiedä oikein, kuinka tämän sanoisin, mutta minä vain rakastuin häneen”, Watson paljastaa.

Dokumentin tähtihetkiin kuuluu ehdottomasti myös näyttelijä Helena Bonham Carterin (Bellatrix Lestrange) hörhöinen läsnäolo. Hän kuittailee Daniel Radcliffelle vanhasta ihailijakirjeestä, samoilee Velhopankki Irvetan kulisseissa ja tunkee suuhunsa Bellatrixin vanhat haisevat tekohampaat.

Erityisen koskettava on osuus, jossa tekijäkaarti muistelee kuolleita näyttelijöitä kuten Alan Rickmania (Severus Snape), Richard Harrisia (Dumbledore) ja Helen McCrorya (Narcissa Malfoy).

Uutena tietona tuli myös se, että Alan Rickman oli ainoa, jolle kirjailija J.K. Rowling paljasti etukäteen, mitä hänen roolihahmolleen tapahtuu.

Kaikessa sentimentaalisuudessaankin Paluu Tylypahkaan -dokumentti onnistuu tavoitteessaan. Se varmasti palvelee täydellisesti taikamaailman faneja ja erityisesti niitä millenniaaleja, jotka ovat kasvaneet yhdessä elokuvasarjan näyttelijöiden kanssa Harry Potter -huuman ollessa ylimmillään.

”Jokin Harry Pottereissa rikastuttaa elämää. Kun kaikki on synkkää ja ajat vaikeita, tarinat tarjoavat paikan, jossa voi levätä ja tuntea olevansa turvassa”, Watson tiivistää.

Harry Potter 20-vuotisjuhla: Paluu Tylypahkaan, HBO Max.

Harry Potter -elokuvat ilmestyivät kymmenen vuoden aikana 2001–2011. Emma Watson (vas.) harkitsi jättävänsä Hermionen roolin kuuluisuuden paineiden takia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat