Pianotaiteilija Liisa Pohjola on kuollut - Kulttuuri | HS.fi

Pianotaiteilija Liisa Pohjola on kuollut

Sibelius-Akatemian pianonsoiton professorina toiminut Pohjola palkittiin uransa aikana musiikin valtionpalkinnolla.

Liisa Pohjola vuonna 2012 Musiikkitalossa Helsingissä.

1.1. 20:08 | Päivitetty 2.1. 12:21

Pianisti ja musiikkipedagogi Liisa Pohjola, 85, on kuollut. Asiasta kertoi lauantaina Twitterissä Pohjolan poika, kapellimestari Sakari Oramo.

Vuonna 1936 Seinäjoella syntynyt Pohjola esiintyi jo lapsuudessaan sisarustensa kanssa. Myös sisarukset Ensti, Erkki ja Paavo Pohjola tekivät merkittävät urat musiikin saralla.

Liisa Pohjola piti ensikonserttinsa Sibelius-Akatemiassa vuonna 1955. Hän aloitti uransa pianonsoiton opettajana Turun konservatoriossa ja siirtyi myöhemmin opettamaan Sibelius-Akatemiaan.

Vuonna 1976 Pohjola nimitettiin Sibelius-Akatemian pianonsoiton professoriksi. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2001.

Pohjola palkittiin vuonna 2010 musiikin valtionpalkinnolla.

Palkinnon perusteluissa Pohjolaa kutsuttiin suomalaisen pianon legendaksi ja kiitettiin ansioistaan erityisesti uuden suomalaisen musiikin tulkkina.

Samana vuonna julkaistiin hänen elämäntyönsä kolmen levyn kokoelmana, jossa ovat mukana Pohjolan levytykset Yleisradiolle vuosilta 1969–2004. Lue kokoelman arvostelu täältä.

Vuonna 2004 Pohjola, kokenut ja arvostettu pedagogi, sanoi HS:n haastattelussa, että pianonsoittoa on hänen mielestään ”hirveän vaikeaa” opettaa. Monet teokset ovat erittäin vaikeita, ja opettajan on kehitettävä oppilaalleen oikeat työkalut, oikea tekniikka niiden hallitsemiseksi.

”Mitä pitemmälle oppilas edistyy, sitä tärkeämpää on laajentaa opetusta myös pianonsoiton ulkopuolelle, muuhun musiikkiin. On ymmärrettävä, että sinfonikkojen pianomusiikki on erilaista kuin Frédéric Chopinin, joka kirjoitti vain pianolle”, Pohjola sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat