Jan Guillou pitää kymmenen romaanin sarjansa korkeatasoisena – viimeiseen pisteeseen asti - Kulttuuri | HS.fi

Jan Guillou pitää kymmenen romaanin sarjansa korkeatasoisena – viimeiseen pisteeseen asti

Suurtyö on melkoinen monumentti lähihistoriasta.

Kirjailija Jan Guillou kotonaan Tukholman Östermalmilla vuonna 2007.

3.1. 16:06

Romaani

Jan Guillou: Tarinan loppu. Suuri vuosisata X (Slutet på historien. Det stora århundradet X). Suom. Petri Stenman. Like. 475 s.

Ruotsin tuotteliaimpia kirjailijoita on Jan Guillou (s. 1944), eikä suosiota ja skandaaleitakaan ole puuttunut. Ruotsalaisten ikioma ”Jörkka”. Ja korostettakoon, että hänen romaaninsa ovat kautta linjan täyttäneet myös moniaineksisuuden ja laadun kriteereitä.

Guilloun massiivisen tuotannon kivijalkoja on kymmenenosainen Suuri vuosisata -sarja. Vain toteavalla Tarinan loppu -nimellä varustetussa päätösosassa hän viimeistelee suku- ja yhteiskuntahistoriallisen saagansa. Ruotsista ja Euroopasta, omista kehityslinjoistaan.

Osapuilleen vuosikymmen per kirja edenneen romaanisarjan muoto funkkaa melkoisen hyvin. Vaikka harvemmat jos mitkään prosessit mahtuvat vuosikymmenjaon raameihin, Guillou on kehinyt kuhunkin osaan sisäisesti loogisen kulun. Taitoa ja tekniikkaa se vaatii.

Tarinan loppu yhdistelee Lauritzenin sukuhaarojen vaiheita. Pääjuonteena ovat tukholmalaisen asianajaja Eric Letangin, hänen perheensä ja oikeusjuttujensa kommervenkit – erittäinkin kummallisine mutkineen. Mutta arjen päälle kumahtaa vielä menneisyys suvussa torjuttuine muistoineen.

Letangin advokaatintyö ja Katarina-vaimon, demariministerin, poliittiset kokemukset tarjoavat luontevan tavan tunkeutua ruotsalaisen yhteiskunnan ytimiin. Oikeus ja politiikka ovat ikuisia kumppaneita, useimmiten kiistakumppaneita, toisinaan rikoskumppaneita.

Eikä Guillou mairittele kuvauksensa kohteita. Politiikassa ja taloudessa 1990-luku viilettää vauhdilla kohti uusliberalistista vaihtoehdottomuutta, ainoan oikean tien pakkorakoa – ja kovasti näyttää Ruotsi Suomelta, Suomi Ruotsilta. Ruotsin hallituseliitin – Göranin, Monan, Margaretan – roolileikeistä Guillou heittää myrkyllisiä väläyksiä.

Järin tasapainoiselta ei vaikuta lain ja oikeudenmukaisuuden suhdekaan. Eri syistä kumuloituvat moraalipaniikit horjuttavat paitsi kansalaisten, myös tuomioistuinten tervettä harkintaa.

Vuosikymmenten takaisena haamuna suvulle ilmestyy SS-upseeri Harald Lauritzen, autenttinen natsisetä. Mukanaan vankka todistepohja, jonka varassa olisi mitattavissa valtavia korvauksia Saksan valtiolta. Hirtehisen hauska on kysymys, tarttuuko sukukokous näihin uskomattomiin lupauksiin vai torjuuko se epämieluisan sanantuojan.

Tarinan lopun jännite säilyy viimeiseen pisteeseen asti.

Suuri vuosisata -kymmenikkö asettuu lähihistorian melkoiseksi monumentiksi. Se on todistuskappale 1900-luvusta, pitkistä edistysaskelista ja syvistä romahduksista, yhtä suuresta kuin alhaisesta vuosisadasta.

Jan Guillou ei ehkä ole Pohjolan saati Euroopan järeimpiä eepikkoja. Joka tapauksessa hän on saanut valmiiksi suurtyönsä, terävän ja laatuisan romaanisarjan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat