Leppoisan elämän Cittaslow-filosofiaa esittelevässä dokumentissa on jo niin leppoisaa, että se muistuttaa mainosta - Kulttuuri | HS.fi

Leppoisan elämän Cittaslow-filosofiaa esittelevässä dokumentissa on jo niin leppoisaa, että se muistuttaa mainosta

Onni on rauhassa -dokumentissa seurataan elämää Djúpivogurin pikkukaupungissa Islannissa.

Islantilaisessa Djúpivogurin kaupungissa äidinkielen ja biologian tunnit yhdistetään kävelyretkellä, jonka aikana keskustellaan ja kerätään roskia.

4.1. 2:00

Italiasta lähtöisin olevassa Cittaslow-filosofiassa painotetaan kiireetöntä elämää, paikallisuutta sekä inhimillisiä, ympäristöystävällisiä ja kestäviä ratkaisuja. Vuodesta 1999 lähtien Cittaslow-arvoihin on sitoutunut vajaat 300 alle 50 000 ihmisen kaupunkia ympäri maailmaa.

Yksi niistä on Djúpivogurin pikkukaupunki Islannissa. Paikkakunnan elämää seurataan tv-dokumentissa Onni on rauhassa (2021).

Aika tavalliselta meno vaikuttaa, mukavalla tavalla. Kiire loistaa poissaolollaan, taustalla helkkää seesteinen musiikki, haastateltavat rupattelevat puolihämärässä kahvikupponen kädessä.

Leppoisamman elämän puolesta on helppo liputtaa. Olkoonkin, että brändiin paketoituna siihen tuppaa tarttua väkinäisyyden leima.

Ainakin islantilaiset näyttävät vievän aatetta innolla eteenpäin. Paikallisen koulun rehtori kertoo, kuinka jo koko opetusohjelma saa Cittaslow-silauksen. Dokumentti muistuttaakin paikoin mainosta, ja innokkaista puheista on vaikea saada irti konkretiaa.

Lapsille asia on kuitenkin selkeä: koulutarvikkeet käytetään niin loppuun kuin mahdollista, äidinkielen ja biologian tunnit yhdistetään kävelyretkellä, jonka aikana keskustellaan ja kerätään roskia.

Suomessakin on yksi Cittaslow-kaupunki. Kristiinankaupunki liittyi verkostoon vuonna 2011.

Onni on rauhassa, Fem klo 18.30 ja Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat