Kontrabasisti Jorma Katrama on kuollut 85-vuotiaana - Kulttuuri | HS.fi

Kontrabasisti Jorma Katrama on kuollut 85-vuotiaana

Jorma Katrama toimi Helsingin kaupunginorkesterin äänenjohtajana aina eläköitymiseensä asti, mutta jatkoi sekä soittamista että opettamista myös sen jälkeen.

Kontrabasisti Jorma Katrama kuvattiin 70-vuotishaastatteluun toukokuussa 2006.

3.1. 15:36

Kontrabasisti Jorma Katrama on kuollut sunnuntaina 2. tammikuuta 2022 lyhyen sairaalajakson jälkeen 85-vuotiaana.

”Lohtuna meille omaisille on se, että Jorma eli täyttä elämää aivan viime päiviin saakka, teki kaikkea, mitä rakasti – ja täysillä. Sellaista elämää meistä jokainen toivoo itselleen”, Jorma Katraman tytär Hanne Katrama kertoo HS:lle lähettämässään sähköpostissa.

Jorma Katrama oli syntynyt Helsingissä 5. kesäkuuta 1936.

Katrama aloitti viulistina, mutta 17-vuotiaana kontrabasso alkoi jazzharrastuksen myötä kiinnostaa. Katrama opiskeli kontrabassoa Sibelius-Akatemiassa Oiva Nummelinin johdolla, pääsi 1959 Helsingin kaupunginorkesteriin ja toimi sen äänenjohtajana vuodesta 1966 aina eläköitymiseensä asti vuonna 1999. Hänen ryhmäänsä pidettiin jo 1960-luvulla Pohjoismaiden parhaana.

Vuosina 1964–1967 hän jatkoi opintojaan Pariisissa Gaston Logerot’n johdolla.

Katrama teki Suomen ensimmäisen kontrabassodiplomin vuonna 1962, ja teki myös solistina arvostettua kansainvälistä uraa sekä useita levytyksiä. Ensikonserttinsa hän piti Helsingissä vuonna 1968. Katrama toimi Suomen Kontrabassoklubin ensimmäisenä puheenjohtajana vuosina 1976–1981.

Katrama opetti kontrabassonsoittoa Helsingin konservatoriossa 1974–1990 ja toimi sittemmin Sibelius-Akatemian kontrabassonsoiton lehtorina vuoteen 2001. Hän piti myös säännöllisesti mestarikursseja ympäri maailman.

Katrama jäi eläkkeelle 1999, mutta pysyi tiukasti mukana rakastamallaan alalla myös sen jälkeen, soittaen ja opettaen ympäri maailmaa. Hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 2000. Suomen Muusikkojen Liitto, Suomen Kontrabassoklubi, Danish Doublebass Club, Kyousho Bass Society sekä Scottish Bass Trust kutsuivat Katraman kunniajäsenekseen.

Kontrabasson lisäksi Katrama soitti mielellään myös säkkipilliä. Hän oli The Midnight Sun Pipers ry:n perustajajäsen ja yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja

Jorma Katrama tunnettiin myös tuuheista viiksistään, jotka olivat valkoiset vaikka tukka pysyi tummana. Mitään erityistä tarinaa viiksien takana ei kuitenkaan ollut, Katrama kertoi HS:n haastattelussa kesäkuussa 2006.

”Ryhdyin vain pitämään näitä joskus 45 vuotta sitten. Mestarikursseillakin ulkomaiset opiskelijat kutsuvat nimellä Monsieur Moustache.”

Lue lisää: HKO:n kontrabasisti Jorma Katrama saatettiin eläkkeelle villein suosionosoituksin

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat