Poliisisarjasta oikeussalidraamaksi muuttuva Showtrial – julkinen tuomio on lopulta vain ylipitkä arvuutteluleikki - Kulttuuri | HS.fi

Poliisisarjasta oikeussalidraamaksi muuttuva Showtrial – julkinen tuomio on lopulta vain ylipitkä arvuutteluleikki

Brittisarja tahtoo osoittaa, kuinka lööpit ja mediasirkus ohjaavat yleistä mielipidettä ja voivat jopa vaikuttaa oikeuden toteutumiseen.

Rikkaan grynderin koppava tytär Talitha Campbell (Céline Buckens, vas.) ei tunnu ottavan syytteitä tosissaan, vaikka hänen pitkämielinen asianajajansa Cleo Roberts (Tracy Ifeachor) kuinka yrittää neuvoa muuta.

9.1. 2:00

BBC:n viisiosaisessa brittitrillerissä Showtrial – julkinen tuomio (2021) opiskelijatytön katoamistapaus muuttuu murhatutkinnaksi – ja edelleen suuren mediahuomion kerääväksi oikeustapaukseksi.

Jännäreitä (mm. The Tunnel, Outcasts) tehneen Ben Richardsin käsikirjoittama sarja alkaa sähäkästi esittelemällä tarinan sopivasti arvoitukselliset osapuolet.

Pääepäiltyinä ovat uhrin opiskelutoverit, rikkaan grynderin koppava tytär (Céline Buckens) ja poliitikon poika (Joseph Payne). Buckens härnää osuvasti etuoikeutettuna nulikkana, joka ei tunnu ottavan syytteitä tosissaan, vaikka pitkämielinen asianajaja (Tracy Ifeachor) kuinka yrittää neuvoa muuta.

Lupaavan alun jälkeen jännitys purkautuu hoiperteluun genrestä ja aiheesta toiseen. Pari ensimmäistä jaksoa mennään poliisisarjan tahdissa, kunnes puolivälissä lävähtävät auki oikeussalidraaman ovet.

Vasta silloin avautuu sarjan nimikin: kuinka lööpit ja mediasirkus ohjaavat yleistä mielipidettä, ja kuinka äärimmillään ne voivat vaikuttaa oikeuden toteutumiseen.

Syytettyjen paikalla istuvien taustajoukot ryhtyvät hiomaan strategioitaan, ja vähitellen varsinainen rikos pääsee melkein unohtumaan. Brittisarja kun on kyseessä, myös luokkaerot pyritään tuomaan mukaan, tällä kertaa väkinäisesti.

Kaikesta kuorrutteesta huolimatta tarinan ydin on lopulta ihan perinteisessä veikkailussa siitä, kuka valehtelee ja kenen pokka pitää. Viisiosaisen trillerin sijaan katsoja saakin ylipitkän arvuutteluleikin.

Toki se päätösjaksokin on pakko katsoa, mutta ei siksi, että jännitys varsinaisesti pakottaisi, vaan siksi, että selviää, osuiko oma veikkaus syyllisestä oikeaan.

Showtrial – julkinen tuomio, TV1 klo 21.50 ja Areena. (K12)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat