Man Ray kuvasi intiimisti ystäviään kesäparatiisissa 1937 – Kiehtova ranskalaisdokumentti näyttää ryhmän elämäntapaa ujostelematta - Kulttuuri | HS.fi

Man Ray kuvasi intiimisti ystäviään kesäparatiisissa 1937 – Kiehtova ranskalaisdokumentti näyttää ryhmän elämäntapaa ujostelematta

Surrealistien ympärillä leijuva myyttinen hehku elää vahvana myös Taiteilijat Ranskan Rivieralla -dokumentissa.

Ady Fidelin poseeraa miesystävänsä Man Rayn kameralle Ranskan Rivieralla kesällä 1937.

8.1. 2:00 | Päivitetty 8.1. 9:37

Surrealistit ja heidän lähipiirinsä ovat kulttuuridokumenttien lempilapsia. Jokin heidän elämäntavassaan ja toki myös taiteessaan kiehtoo edelleen, ja heidän ympärillään leijuu myyttinen hehku.

Myytti elää vahvana myös tuoreessa dokumentissa, joka kuvaa yhtä ydinryhmää ja heidän kesäänsä Etelä-Ranskan lomaparatiisissa. Vuosi oli 1937, ja sen jälkeen huolettomat ajat alkoivat olla ohi.

Ohjaaja François Lévy-Kuentz on kokenut taidedokumenttien tekijä. Taiteilijat Ranskan Rivieralla rakentuu ennen kaikkea valokuvataiteilija Man Rayn filmimateriaalien varaan. Ray oli saanut käyttöönsä värifilmiä ja innostui kokeilemaan sitäkin.

Mouginsin kylän majapaikkaan kokoontuivat Man Rayn ja hänen silloisen naisystävänsä Ady Fidelinin ohella runoilija Paul Éluard Nusch-vaimoineen, Pablo Picasso ja Dora Maar sekä valokuvaaja Lee Miller tulevan miehensä Roland Penrosen kanssa. Neljä pariskuntaa, joiden välillä risteili monenlaista suhdetta, eksää ja nyksää.

Man Ray ei ollut ryhmässä ainoa valokuvaaja, sillä sekä Dora Maar että Lee Miller loivat siinä vaiheessa jo omaa uraansa ja puskivat irti muusan roolista. Sen sijaan Nusch Éluard ja Ady Fidelin olivat tyylipuhtaita muusia: täydellisen kauniita ja puolet miehiään nuorempia. Areenasta löytyy dokumentti Lee Milleristä, joka kannattaa katsoa tämän rinnalla.

Mouginsin kylän majapaikkaan kokoontui neljä pariskuntaa, joiden välillä risteili monenlaista suhdetta, eksää ja nyksää.

Dokumentin kuvamateriaali on kiehtovaa, sillä se näyttää ryhmän elämäntapaa ujostelematta. Miehet pelleilevät kameran edessä, yleensä kesätamineet päällä, kun taas naisten vaatteet hupenevat kuva kuvalta, ja lopulta päädytään enemmän ja vähemmän selkeisiin otoksiin ryhmäseksistä.

Kertojan tyyli on häiritsevässä ristiriidassa kuvien tunnelman kanssa. Häveliäisyys ja teennäinen runollisuus eivät ole tätä päivää. Dokumentti tirkistelee kuuluisien taiteilijoiden intiimiä elämää, joten mitäpä sitä kaunistelemaan. Picasson ja Maarin nöyryyttävästä suhteesta puhutaan oudosti vihjaillen.

Kesän 1937 historiallinen merkitys avautuu loppua kohti. Espanjassa käytiin sisällissotaa, ja Picasso sai sinä vuonna valmiiksi kuuluisimman teoksensa Guernican. Dokumentissa kerrotaan, miten Dora Maar avusti Picassoa tämän työssä, ja myös Paul Éluard vaikutti sen syntyyn.

Man Ray pakeni kotimaahansa Yhdysvaltoihin ja palasi Ranskaan vasta sodan jälkeen. Picasso jäi Ranskaan ja erakoitui sotavuosiksi. Lee Milleristä tuli kuuluisa sotareportteri ja -kuvaaja, joka kuvasi keskitysleirien vapauttamista ja muun muassa Hitlerin asunnon.

Taiteilijat Ranskan Rivieralla, Teema klo 20.00 ja Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat