Realismin ja symboliikan törmäys ei vie minnekään Roy Boswellin kuunnelmassa - Kulttuuri | HS.fi

Realismin ja symboliikan törmäys ei vie minnekään Roy Boswellin kuunnelmassa

Naneese the Bast – kukkien kielellä -kuunnelmassa rakkaustarina saa ylleen varjon, kun unet ja todellisuus kietoutuvat toisiinsa.

10.1. 2:00

Älä kerro vaan näytä, on perussääntö nykyaikaisen dokumenttielokuvan tekijälle. Samaa ohjetta voi soveltaa radiodraamaan: älä selitä vaan kerro äänillä, dialogilla ja draamalla.

Roy Boswell uhmaa ohjetta kuunnelmassaan Naneese the Bast – kukkien kielellä asettamalla päärooliin kertojan (Ella Lahdenmäki). Tämä selittää tarinan läpi kirjaimellisesti kuin selostaja kuvailemalla yksityiskohtaisesti, mitä tapahtuu. Varsinaiset päähenkilöt jäävät kertojan varjoon.

Tämä lienee ainoa keino saada tarina toimimaan. Mutta toimiiko se kuitenkaan?

Herman (Lassi Alhorinne) ja John (Jani Toivola) ovat pariskunta, joka rakentaa unelmaansa Englannin maaseudulla. Talo on aika lailla rempallaan. Timmissä kunnossa on ainoastaan kukkapenkki, joka osaa myös laulaa.

Kukkaissymboliikkaan kietoutuva rakkaustarina saa kuitenkin ylleen varjon, joka hiipii metsän laidassa, kun unet ja todellisuus kietoutuvat toisiinsa. Pariskunnan roolimallit joutuvat silloin koetukselle.

Mutta mitä Boswell pohjimmiltaan haluaa kertoa? Realismin ja symboliikan törmäyttäminen ei tuota mitään lopputulosta. Tarina ei suurene vaan pienenee.

Hienojakin elementtejä kuunnelmasta löytyy. Suvi-Eeva Äikäksen säveltämä laulava kukkapenkki (Saga Sormunen, Selma Savolainen, Emmi Hakala ja Suvi-Eeva Äikäs) on mahtava ja sen tuhoamiskohtaus toimiva. Flis Holland tekee kivan sivuroolin.

Äänisuunnittelija Hanna-Helena Kinnunen luo voimakkaita tunnelmia selittelemättä mitään.

Naneese the Bast – kukkien kielellä, Radio 1 klo 19.02 ja Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat