Tervetuloa mystiselle matkalle: mitä pidemmälle biologi etenee tutkimuksissaan, sen kauemmas todellisuus karkaa - Kulttuuri | HS.fi

Tervetuloa mystiselle matkalle: mitä pidemmälle biologi etenee tutkimuksissaan, sen kauemmas todellisuus karkaa

Pertti Saloheimon toinen teos on kiehtova pienoisromaani.

Pertti Saloheimon romaani koostuu pääosin biologin päiväkirjamerkinnöistä.

15.1. 13:35

Romaani

Pertti Saloheimo: Meren ja tulivuoren välissä. WSOY. 183 s.

Lääkärilehden tieteellisenä päätoimittajana työskentelevä Pertti Saloheimo (s. 1962) julkaisi Ennustus linnuston tulevaisuudesta -esikoisrunoteoksensa vuonna 2019. Nyt vuorossa on lumoava, osin jopa lyyrinen pienoisromaani Meren ja tulivuoren välissä.

Kirja käynnistyy kohtauksella, joka vetää lukijan klassisten seikkailukertomusten ajattomiin ja aina yhtä maagisiin maailmoihin.

Tarkemmin määrittelemättömän Akatemian tutkija saapuu lentoveneellä syrjäiseen pikkukaupunkiin. Hän näkee ilmasta käsin valtameren ja sammuneen tulivuoren väliin ahtautuneen kaupungin, kaikkea rajaavan loputtoman sademetsän sekä tulivuoren harjanteella sijaitsevat rauniot.

Myöhemmin huomio kiinnittyy kesken lopetetun merentutkimushankkeen hylkäämiin sukelluskelloihin sekä rannalla makaavan rahtilaivan ruostuneeseen hylkyyn.

Jo nämä elementit kutkuttavat mielikuvitusta, vaikka ovatkin vasta alkua kirjan kiehtovalle kuvastolle.

Romaani koostuu pääosin biologin päiväkirjamerkinnöistä. Niissä hän kertoo, kuinka on matkustanut maailman ääriin tutkimaan kaupunkia ympäröivän sademetsän erikoista kasvistoa ja eläimistöä. Eristäytyneessä maanosassa lajisto on kulkenut omia polkujaan, joten selvitettävää onkin enemmän kuin tarpeeksi.

Biologi tarttuu tehtäväänsä innokkaasti, mutta pitää etäisyyttä kaupungin asukkaisiin ja elämäntapoihin. Hyönteiset kiinnostavat häntä enemmän kuin toiset ihmiset. Tästä huolimatta hän saa jonkinlaisen yhteyden pariin paikkakuntalaiseen, jotka vierailevat toistuvasti hänen syrjäisessä vuokramökissään.

Kaikki muuttuu, kun viidakosta löytyy kuolleen sotilaan päätön ruumis.

Uutuus on päällepäin helppolukuinen romaani, jota kuljettavat eteenpäin biologin paikoin hyvinkin lyhyet päiväkirjaotteet. Teksti on selkeää ja toteavaa, mutta samalla hyvin tunnelmallista ja taianomaista. Se houkuttaa ja koukuttaa sekä vie jatkuvasti syvemmälle sademetsän salaisuuksien uumeniin.

Tutkimustensa aikana biologi törmää yhä eriskummallisempiin tapauksiin. Mistä ovat peräisin luut, joiden kokoaminen järjellisiksi luurangoiksi osoittautuu mahdottomaksi?

Miten autioon luostarinraunioon jätetyt vanhat viinipullot voivat vaihtaa paikkaansa? Kuinka metalliset kovakuoriaiset tulisi sijoittaa niveljalkaisten sukupuuhun?

Ihmeitä ja mysteereitä riittää, mutta mitä pidemmälle biologi etenee tutkimuksissaan, sen kauemmas todellisuus tuntuu karkaavan hänen käsistään. Käänteiden lopullinen tulkinta jää jokaisen lukijan omille harteille, kuten hyvään kirjallisuuteen kuuluukin.

Jos Meren ja tulivuoren välissä -teokselle pitäisi hakea tuoreita hengenheimolaisia, niin ensimmäiseksi mieleeni nousee yhdysvaltalaisen uuskumman mestarin Jeff VanderMeerin vuonna 2015 suomennettu Hävitys-romaani. Molempien teosten keskiössä ovat selittämättömät ihmeet sekä luonnonilmiöt, jotka pakottavat henkilöhahmot kyseenalaistamaan näkemyksensä todellisuudesta.

”Minut valtasi erikoinen tunne, kuin koko edessäni näkemäni maailma olisi syntynyt vasta edellisenä yönä”, Saloheimo kirjoittaa.

Lue lisää: Pertti Saloheimon esikoiskokoelmassa maailman laajuus vakuuttaa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat