"Eihän se mitään taidetta ole" - Maija-Liisa Peuhu on tunnettu Ulla Taalasmaana yli 20 vuotta, mutta itse hän ei saippuasarjoista välitä - Kulttuuri | HS.fi

"Eihän se mitään taidetta ole" - Maija-Liisa Peuhu on tunnettu Ulla Taalasmaana yli 20 vuotta, mutta itse hän ei saippuasarjoista välitä

Näyttelijä tunnetaan tv-sarjan Ulla Taalasmaana, mutta hän sanoo arvostavansa itse enemmän teatteriroolejaan.

Maija-Liisa Peuhu oli viisivuotias ilmoittaessaan äidilleen, että hänestä tulee isona filmitähti. ”Vaikka en edes tiennyt, mitä se tarkoittaa”, hän kertoo.

15.1. 2:00 | Päivitetty 15.1. 6:24

Haastattelu käynnistyy dramaattisella paljastuksella.

Näyttelijä Maija-Liisa Peuhu kertoo katselleensa edellisellä viikolla historiadokumenttia, joka oli laittaa hänen syntymäpäiväsuunnitelmansa uusiksi.

Dokumentti kertoi Berliinissä Wannseejärven rannalla 1942 pidetystä konferenssista. Joukko natsijohtajia päätti juutalaiskysymyksen lopullisesta ratkaisusta, joka johti holokaustiin, juutalaisten kansanmurhaan.

Konferenssi järjestettiin 20. tammikuuta 1942.

Peuhu kertoo kauhistuneensa: sehän on hänen syntymäpäivänsä!

”Ajattelin, että voi hyvänen aika, mitä tässä nyt mitään syntymäpäiviä vietetään. Että tämähän on ihan hirveätä”, hän päivittelee.

Syntymäpäivähaastatteluunsa Peuhu on valmistautunut silti juhlavasti. Olohuoneen pöydällä vieraita odottaa näyttävä kattaus. Kahvin lisäksi tarjolla on Runebergin-torttuja ja kanapeeleivoksia.

”Älä vaan sitten teitittele”, Peuhu ohjeistaa.

80-vuotispäivähaastatteluja hän kertoo antaneensa jo kymmenkunta kappaletta. Kaikissa niistä on puhuttu Peuhun vuosikymmeniä kestäneestä näyttelijänurasta, mutta aivan erityisesti hänen tunnetuimmasta roolihahmostaan Ulla Taalasmaasta.

Salatut elämät -sarjan uteliasta, naapureidensa asioihin nokkansa työntävää talonmiehenrouvaa Peuhu on esittänyt sarjan ensi jaksosta lähtien. Se esitettiin MTV3-kanavalla maanantaina 25. tammikuuta 1999.

Tällä on ollut seurauksensa.

Reilussa kahdessakymmenessä vuodessa Peuhu on leimaantunut Salkkari-rooliinsa siinä määrin, että harva televisionkatselija osaa häntä mihinkään muuhun liittääkään.

Eikä sellainenkaan aivan tavatonta ole, että kaupassa asioidessaan ihmiset tulevat kysymään Peuhulta, että: ”Mitäs Ullalle kuuluu?”

Mutta ei sellainen Peuhusta oikeastaan miltään tunnu.

”Minkäs teet”, hän sanoo.

Itse hän ei saippuasarjoista välitä. Peuhun huushollissa tuijotetaan lähinnä uutisia ja ajankohtaisohjelmia. Ja hyviä leffoja.

Salattuja elämiä hän kertoo sentään vilkaisevansa aina silloin tällöin.

”Eihän se mitään taidetta ole, mutta kaikkea pitää olla. Monelle sarja tuo mielenkiintoa elämään. Ja ehkä joku katsojista intoutuu menemään joskus teatteriinkin.”

Teatterilla onkin tärkeä paikka Peuhun elämässä. Ennen Salattuja elämiä hän ehti tehdä neljänkymmenen vuoden teatteriuran: ensin 1960-luvun alusta kiinnityksellä useassa kaupunginteatterissa ja päälle vielä parikymmentä vuotta freelancerina.

Teatterinäyttelijän elämää Peuhu kuvailee ihanaksi. Sai toteuttaa itseään ja pistää persoonansa peliin.

Erityisen lämpimästi hän muistelee Turun kaupunginteatteriin tehtyä Anton Tsehovin Lokkia. Siinä Peuhu esitti näyttelijätär Irina Nikolajevna Arkadinaa.

”Eihän nämä kameran edessä tehdyt roolit ole näitä… niin sanotusti kaikkein korkeimpia. Mutta tärkeitä nekin ovat. Ei kannata fakkiutua vain yhteen lajiin”, hän muotoilee.

Näyttelemistä Peuhu sanoo rakastavansa yli kaiken. Hän kuvailee sitä intohimokseen ja tärkeimmäksi asiaksi elämässään. Ajatus kokopäiväiseksi eläkeläiseksi jättäytymisestä kuulostaa hänen mielestään kauhealta.

”Näyttelemiseen pitää heittäytyä munaskuitaan myöten”, Peuhu kuvailee.

”Mitään ei saa tehdä puolivillaisesti.”

Peuhu kysyy, haluaisivatko vieraat vielä toiset kupilliset ja kehottaa ottamaan lisää pikkuleipiä. Itse hän ei kahvista pidä.

”Kerran olen kahvia juonut”, Peuhu paljastaa.

Hän kertoo tarinan vuosikymmenien takaa. Elettiin 1970-luvun alkua, Peuhu esitti naispääosaa Samppalinnan Kesäteatterin Ryysyrannan Joosepissa.

Näytelmää oli saapunut katsomaan arvovaltainen vieras, itse tasavallan presidentti Urho Kekkonen.

Esityksen jälkeen Kekkonen halusi tavata näytelmän tähden. Peuhua maan isän tapaaminen jännitti. Tarjolla oli tietysti myös kahvia, eikä Peuhu raaskinut kieltäytyä, kun Kekkonenkin sitä kerran joi.

Siispä hän ryysti kuppinsa kiltisti tyhjäksi. Mutta pahaa se teki, Peuhu muistelee.

”Enkä edes irvistänyt!”

Maija-Liisa Peuhu

  • Syntynyt Kuusankoskella 1942. Asuu Helsingissä.

  • Valmistui näyttelijäksi Suomen Teatterikoulusta 1963.

  • Näytellyt Ulla Taalasmaan roolia saippuasarja Salatuissa elämissä vuosina 1999–2007, 2010, 2013–2020 ja 2021–.

  • Perheeseen kuuluu aviomies, Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Keijo K. Kulha, kaksi lasta ja neljä lastenlasta.

  • Täyttää 80 vuotta torstaina 20. tammikuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat