Woodstockin perustaja Michael Lang on kuollut – sukupolvitapahtuman maine kärsi vuoden 1999 katastrofifestivaaleilla - Kulttuuri | HS.fi

Woodstockin perustaja Michael Lang on kuollut – sukupolvitapahtuman maine kärsi vuoden 1999 katastrofifestivaaleilla

Promoottori Michael Lang toteutti onnistuneita ja epäonnistuneita Woodstock-tapahtumia.

Michael Lang vuonna 2010.

9.1. 14:11

Woodstockin musiikkifestivaalien yksi perustajista, tapahtumapromoottori Michael Lang on kuollut lauantaina. Hän oli kuollessaan 77-vuotias. Asian varmisti Billboard-lehdelle Langin edustaja.

Lang kuoli harvinaiseen imusolmukesyöpään.

Hänestä tuli sukupolvensa voimahahmo, kun hän oli perustamassa Woodstock-kulttuurifestivaalia, joka järjestettiin maitotilan pelloilla Bethelissä New Yorkissa vuonna 1969.

Katsojia tuli niin paljon, että aidat kaatuivat ja tapahtuma muuttui ilmaiseksi. Siitä tuli symboli 1960-lukulaiselle nuorisokulttuurille. Tapahtumassa esiintyivät esimerkiksi Janis Joplin ja Jimi Hendrix.

Lang on näkyvä hahmo myös tapahtumasta tehdyssä maineikkaassa dokumentissa Woodstock – 3 päivää rauhaa, rakkautta, musiikkia (1970).

Brooklynissa kasvanut Lang oli aloittanut promoottorin työt jo nuorena.

”Vuonna 1969 ihmiset saapuivat viettämään kolme päivää rauhaa ja musiikkia ja kokemaan yhteisöllisyyttä. Se teki kaikesta erityistä. Ihmiset ovat aina sanoneet minulle siitä, kuinka Woodstock muutti heidän elämänsä, koska se muutti kuinka he kokivat yhteyttä muihin ihmisiin”, Lang kertoi Billboardille vuonna 2019.

Woodstockin jälkeen Lang perusti levy-yhtiön Just Sunshine Records, jolle esimerkiksi Billy Joel levytti. Hän toimi myös esimerkiksi Woodstockin yhden muistettavimman keikan esittäneen Joe Cockerin managerina.

1990-luvulla vanhaa tapahtumaa alettiin lämmitellä. Vuonna 1994 järjestettiin Woodstock’94 festivaalin 25-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Tapahtumasta tuli menestys, mutta Woodstockin jatkosuunnitelmat menivät eri tavoilla pieleen.

Langin suunnittelema Woodstockin 50-vuotistapahtuma vuodelle 2019 peruuntui monien ongelmien takia.

Synkemmän varjon kuuluisalle tapahtumalle loi kuitenkin vuoden 1999 Woodstock, joka päätyi sekasortoon ja väkivaltaan.

Katastrofaalista tapahtumaa läpikäytiin heinäkuussa julkaistussa HBO:n: Music Box -musiikkidokumenttisarjan jaksossa Woodstock 99: Peace, Love and Rage. Lang esiintyi dokumentissa ja yritti selittää pieleen menneiden tapahtumien syitä.

Michael Lang Woodstockin 30-vuotistapahtuman kentällä vuonna 1999. Festivaali päättyi sekasortoon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat