Lux Helsinki jäi kävijämäärältään kahden vuoden takaisesta ennätysyleisöstä, mutta järjestäjät ovat lopputuloksesta ”lähes riemuissaan” - Kulttuuri | HS.fi

Lux Helsinki jäi kävijä­määrältään kahden vuoden takaisesta ennätysyleisöstä, mutta järjestäjät ovat loppu­tuloksesta ”lähes riemuissaan”

Ensi vuoden Lux Helsinki -festivaalin järjestelyt ovat jo käynnissä.

UPM-Kymmenen talolla nähtiin Soil Searchers Collectiven Sen lauluja laulamme.

10.1. 14:16

Tämän vuoden Lux Helsinki ei tehnyt kävijäennätyksiä, mutta järjestäjät ovat kuitenkin enemmän kuin tyytyväisiä.

”Olemme lähes riemuissamme”, sanoo valotaidefestivaalia järjestävän Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula.

Nikula lisää, että tapahtuma tehtiin tietenkin ensisijaisesti yleisöille, ei tekijöille.

”Yleisö löysi tapahtuman, palaute oli positiivista. Mutta tämä oli taiteilijoille ja järjestäjillekin riemukasta, kun tätä oli yli kaksi vuotta sitten aloitettu tekemään.”

Eri puolille kaupunkia hajautetun, 5.–9. tammikuuta järjestetyn festivaalin yhteiskävijämäärän arvioitiin tänä vuonna olevan noin 120 000.

Ennen pandemiaa vuoden 2020 tammikuussa järjestetyn festivaalin koki ennätysyleisö, yli 600 000 ihmistä. Viime vuonna tapahtumaa ei pandemian takia järjestetty.

Ennätyksiäkin tänä vuonna tehtiin: toista kertaa järjestetty Lux Korkeasaari houkutteli valotaiteen ja eläinten pariin ennätysyleisön, jonka avulla uhanalaisten lumileopardien suojelutyöhön lahjoitettiin noin 30 000 euroa.

Se, että pandemia esti perinteeksi muodostuneen yhteisöllisesti käveltävän reitin oli Nikulan mukaan tietenkin harmillista. ”Kollektiivinen iltakävely on ollut niin olennainen osa Lux Helsinkiä.”

Monia kävijöitä eri puolille kaupunkia hajautettu taide toisaalta nimenomaan ilahdutti.

Vuotalolla nähtiin italialaisen Quiet Ensemblen Unshaped-teos.

Ensi vuoden festivaalin järjestelyt ovat jo käynnissä.

”Nyt mietimmekin, uskallammeko palata reittiin. Nythän meillä olisi jo kahtena vuonna käyttämättä jäänyt Stadionin ympäristön reitti.”

Nikula arvelee, että realistisinta tässä vaiheessa on viedä perinteistä reittisuunnitelmaa ja hajautettua suunnitelmaa rinnakkain eteenpäin.

Stuba Nikula ei itse päässyt näkemään suurinta osaa valotaideteoksista, koska hän oli altistuneena karanteenissa.

”Itselle jäi UPM:n teos parhaiten mieleen, sen näin sillä sallitulla koiranulkoilutuslenkillä.”

UPM-Kymmenen rakennuksella oli Soil Searchers Collectiven 3D-animoitu teos Sen lauluja laulamme.

Yleisöön teki, ainakin sosiaalisen median perusteella, suurimman vaikutuksen Olympiastadionilla ollut sveitsiläisen Dan Acherin Borealis.

Dan Achen Borealis sai ihmiset kuvaamaan ahkerasti.

Teknisesti festivaali meni Nikulan mukaan hämmästyttävän hyvin.

Pakkanen oli kalustolle kova testi, mutta kaikki toimi mainiosti. Myöskään ilkivaltaa ei esiintynyt.

”Ainoa oli, että Suvilahdessa jouduttiin liikennejärjestelyjä muokkaamaan vähän kesken vedon, kun jotkut luulivat, että tarjolla oli drive-in valotaidetta.”

Vuoden 2022 Lux Helsingissä voitaneen nähdä joitakin niistä teoksista, jotka jouduttiin tänä vuonna jättämään pois. Sellainen voisi olla esimerkiksi Tommi Musturin Deep Show, jota ei ole vielä nähty missään päin maailmaa.

Korkeasaaren silta oli valaistu. Ennen siltaa ilahdutti brittiläisen Kathy Hinden Chirp & Drift.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat