Kotimainen Ymmärrä koiraasi -sarja on mukavan havainnollinen - Kulttuuri | HS.fi

Kotimainen Ymmärrä koiraasi -sarja on mukavan havainnollinen

Kiinnostavin tapaus on shipperken Oona, jonka omistaja kuvailee elävän osan ajastaan omassa kuplassaan.

Kognitiivisten ominaisuuksien testauksella selvitetään muun muassa, miten saksanpaimenkoirasisarukset Piki ja Elvi eroavat toisistaan.

11.1. 2:00

Vähintään viisikymmentätuhatta suomalaista oli jälleen viime vuonna tämän saman kysymyksen edessä: millainen on tuo elämään tullut uusi koira ja miten sen persoonaa voisi oikein ymmärtää? Koirahan on huoltajalleen monesti suuri persoonallisuus.

Pirjo Koskisen ja Timo Heikkisen sarja Ymmärrä koiraasi (2021) yrittää syventää kesykoirien persoonallisuuspiirteitä mukavan havainnollisessa ja vähän viihteellisessäkin muodossa. Viisiosaisen sarjan ytimessä ovat eri koirien ohella niihin perehtyneet asiantuntijat, joista keskeinen on biologi, tohtori Katriina Tiira.

Tiira on kehittänyt koirien kognitiivisten ominaisuuksien testausta ja kohtaa sarjan jaksoissa muun muassa nelikuiset saksanpaimenkoirasisarukset sekä Kreikasta tuodun pelokkaan sekarotuisen Luminan.

Kaikkein kiinnostavin on kuitenkin shipperken Oona, jonka omistaja kuvailee elävän osan ajastaan omassa kuplassaan. Ja siltä pippurisen koiran elämä myös näyttää, kun se muun muassa työntää tassuillaan maanisesti kiviä puistossa.

Tiira selvittää, mitä testit kertovat Oonan piirteistä ja kuinka Oona pärjää mahdottomassa tehtävässä, jota koirat eivät voi ratkaista ilman ihmisen apua. Puhkaiseeko se kuplan?

Ymmärrä koiraasi – kuka kotonasi asuu, TV1 klo 20.00 ja Yle Areena.

Otto Fransas sanoo, että Oona elää osan aikaa oudossa omassa kuplassaan. Löytyykö sille selitys?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat