Monipuolinen tiedesarja kertoo eläinten älystä enimmäkseen fiksusti - Kulttuuri | HS.fi

Monipuolinen tiedesarja kertoo eläinten älystä enimmäkseen fiksusti

Älykkäät eläimet -sarja ärsyttää mukavitsikkyydellään eikä aina vakuuta tarkkuudellaan mutta kattaa lukuisia eläinlajeja

Ryhävalas hyödyntää puhaltamiaan kuplia sekä yksin että ryhmässä saalistaessaan. Lajin yksilöt myös oppivat toisiltaan.

11.1. 2:00

Tarzan-kirjailija Edgar Rice Burroughs taisi olla syvempien totuuksien äärellä kuin oivalsikaan kirjoittaessaan vuonna 1912 tarinan ihmislapsesta ihmisapinoiden parissa. Tiedesarja Älykkäät eläimet kertoo, että taaperoikäinen lapsi käyttää 50:tä elettä, joista 46 on samoja kuin simpansseilla. Näin ollen Tarzan epäilemättä viesti sujuvasti Kala-sijaisäidilleen jo ennen kuin oppi (keksittyjen) mangani-ihmisapinoiden kielen.

Tiedesarjan leikkisä alkuperäisnimi on Animal Einsteins, eläin-Einsteinit, mikä ilmenee mukahuumorina etenkin ensimmäisessä jaksossa. Pian vitsikkyys onneksi asettuu siedettävälle tasolle.

Kuuden osan aikana kerrotaan paljon, ja välillä muustakin kuin älykkyydestä. Valkoisen rukoilijasirkan väijyntäpaikka orkidean kukinnon vierellä perustunee silkkaan vaistoon, ja gepardinpoikasen väritys, joka on sama kuin ärhäkällä täyskasvuisella mesimäyrällä, on tietysti evoluution sanelema.

Fiksusti pohditaan sitä, osaammeko ihmisinä edes arvioida kaikkea eläinten älykkyyttä. Toimintatapojen logiikka ei välttämättä avaudu ulkopuoliselle, minkä lisäksi polarisoitunutta valoa aistivien merieläinten tai ultraäänellä kommunikoivien yöeläinten viestinnän tarkkailuun tarvitaan erikoislaitteet.

Mangustinpoikasten skorpioninmetsästyskoulutuksessa jää hölmösti mainitsematta, että laji on immuuni skorpionin myrkylle. Joskus tapetut skorpionit vie drongo-lintu, joka osaa matkia mangustien varoitusääntä.

Lokki puolestaan nappaa ihmisten torieväät katseiden suuntia tarkkailemalla.

Prisma: Älykkäät eläimet, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat