Kaustisen vetonauloina ensi kesänä Ellinoora, Värttinä ja Mari Boine - Kulttuuri | HS.fi

Kaustisen vetonauloina ensi kesänä Ellinoora, Värttinä ja Mari Boine

Värttinä tuo Kaustiselle juhlakiertueensa: Oi dai -läpimurtolevyn julkaisusta on kulunut 30 vuotta.

Ellinoora nähdään ensi kesänä Kaustisella. Joulukuussa hän lauloi Turun Logomossa Vain elämää -konsertissa.

11.1. 12:17

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat aikoo palata ensi kesänä ”normaaliin” kahden vuoden koronakurimuksen jälkeen.

55 vuotta täyttävä festivaali pyritään järjestämään niin, että tuhannet pelimannit pääsevät kohtaamaan toisensa ja esiintyjät kohtaamaan liveyleisön. Kahtena aiempana vuonna festivaali on järjestetty virtuaalisena ja rajoitetuin yleisöin.

Festivaaliviikko huipentuu kesällä Suomen yhden tunnetuimman kansanmusiikkiyhtyeen, Värttinän, konserttiin.

Värttinä valittiin Kaustisen vuoden yhtyeeksi jo vuonna 1987, ja neljä vuotta myöhemmin se teki Suomessa läpimurron Oi dai -levyllään. 30 vuoden takaisen läpimurtonsa jälkeen yhtye on kiertänyt ahkerasti maailmalla. Tänä vuonna yhtye tekee juhlakiertueen, joka pysähtyy myös Kaustisella.

Laulajistoon (Mari Kaasinen, Susan Aho ja Karoliina Kantelinen) liittyy juhlakiertueella neljäntenä jäsenenä Värttinä-yhtyeen perustaja ja alkuperäisjäsen, muusikko Sari Kaasinen. Juhlakiertueella kuullaan Värttinän tuttuja sävelmiä Oi dai -levyltä, esimerkiksi Ukko lumi ja Marilaulu.

Kaustisella nähdään myös maailman tunnetuin saamelaisartisti Mari Boine. Boinen oli tarkoitus esiintyä Kaustisella jo viime kesänä, mutta koronavirus esti keikan.

Muita kansainvälisiä esiintyjiä Kaustisella ovat Tanskassa asuva gambialaislähtöinen koransoittaja Dawda Jobarteh, skotlantilainen Talisk sekä islantilasduo Bára Grímsdóttir & Chris Foster sekä ruotsalainen Spöket i Köket. Tallarin vieraana nähdään tanskalainen Tove de Fries, Timo Alakotilan kanssa taas esiintyy brittiläinen Catriona McDonald.

Kaustisella on nähty perinteisesti myös Suomen eturivin artisteja, jotka ovat paljastaneet yhteyksiään kansanmusiikkiin. Tänä vuonna tehtävän ottaa vastaan Ellinoora.

Kotimaisista artisteista festivaalilla nähdään myös Vilma Jää, Kaija Saariahon uudessa oopperassa viime kesänä huomiota herättänyt laulaja, viulisti ja musiikintekijä. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri juhlistaa 50-vuotista taivaltaan esittämällä Wiljami Niittykosken säveliä.

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 11.–17. heinäkuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat