Ranskalaisen Jacques Audiardin länkkärissä ei ole sankareita – Sistersin veljesten maailmaa pyörittävät raha ja väkivalta, eikä lakia näy missään - Kulttuuri | HS.fi

Ranskalaisen Jacques Audiardin länkkärissä ei ole sankareita – Sistersin veljesten maailmaa pyörittävät raha ja väkivalta, eikä lakia näy missään

Alakuloisessa elokuvassa palkkatappajaveljekset kulkevat utopistin jäljillä 1850-luvun alun Oregonissa ja Kaliforniassa.

John C. Reilly (vas.) on yksinkertainen Eli Sisters ja Joaquin Phoenix hänen ilkeä veljensä Charlie.

14.1. 2:00 | Päivitetty 14.1. 9:15

Western

Sistersin veljekset ★★★★

The Sisters Brothers, Ranska/USA 2018

Teema klo 21.00 ja Yle Areena (K16)

Ranskassa on tehty kaikkein parhaita lännensarjakuvia, kuten Jean Giraud’n ja Jean-Michel Charlier’n suuri klassikko Blueberry (1965–2005). Mutta lännenleffoja sieltä on tullut harvoin. Edellinen taisi olla Jan Kounenin ohjaama sarjakuvatulkinta Blueberrystä (2004).

Jacques Audiardin Sistersin veljekset on yksi lajityypin parhaita viime vuosilta. Se on kuvattu Espanjassa, muun muassa Almeriassa, jossa kuvattiin monia italowesternin klassikoita, kuten Sergio Leonen elokuvia.

Espanja esittää elokuvassa Oregonia ja Kaliforniaa 1850-luvun alussa. Veljekset Charlie (Joaquin Phoenix) ja Eli (John C. Reilly) työskentelevät kommodoriksi sanotun hämärän liikemiehen palkkatappajina.

Ilkeä juoppo Charlie ylpeilee työllään ja veljesten pahalla maineella. Yksinkertainen Eli on paljon hyväntahtoisempi, vaikkei hänkään epäröi veritöissä. He ovat väkivallan ammattilaisia maailmassa, jota hallitaan aseilla. Raha taas hallinnoi väkivaltaa, mutta lakia ei näy missään.

Eletään siis tosi villissä lännessä. Perinteisesti lajityypin suuri kertomus on käsitellyt erämaan kesyttämistä ja laillisen yhteiskunnan rakentamista.

Sistersin veljekset on melkein vastakohta sille perinteelle. Päähenkilöitä ei kiinnosta rakentaa yhteiskuntaa. Charlie on tyytyväinen asemaansa. Eli elättelee toiveita rauhallisesta elämästä, mutta häntäkin kiinnostaa vain oma – ja veljen – tilanne.

Veljekset saavat tehtäväkseen jäljittää Hermann Warmin (Riz Ahmed), joka etsii kultaa keksimällään nerokkaalla menetelmällä ja haluaisi perustaa utopian Texasiin. Heidän välissään on vielä yksityisetsivä John Morris (Jake Gyllenhaal), joka haluaisi uskoa parempaan huomiseen.

Rakenteeltaan Sistersin veljekset kulkee pitkään takaa-ajotarinana. Erämaa koettelee matkalaisia, myrkyllinen hämähäkki voi hiipiä nukkuvan suuhun tai karhu saattaa yrittää syödä hevosen elävältä. Luonto ei piittaa ihmisten pyrkimyksistä.

Loppupuolella elokuva muuttuu jonkinlaiseksi luonnetutkielmaksi neljästä miehestä kahmimassa kultaa. Kaiken ahneuden ja väkivaltaisuuden alla Sistersin veljeksissä kulkee alakuloinen pohjavire. Veljesten tuntuu olevan mahdoton päästä pakoon väkivallan leimaamaa kohtaloaan.

Näyttelijöiden ohella iso osa rahoituksesta tuli Amerikasta. Sistersin veljekset myös perustuu amerikkalaisen Patrick deWittin samannimiseen romaaniin (2011, suom. 2012).

Ranskan merkittävimpiin nykyohjaajiin kuuluva Audiard on mieltynyt amerikkalaiseen lähdemateriaaliin. Hänen seuraava elokuvansa Les Olympiades (2021) perustuu Adrian Tominen sarjakuvakirjaan Killing and Dying (2015). Sen tapahtumat hän tosin siirsi Pariisiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat