Ovatko valjakkokoirat tuotantoeläimiä – Dokumentti jättää kriittiset johtopäätökset kuulijalle - Kulttuuri | HS.fi

Ovatko valjakkokoirat tuotantoeläimiä – Dokumentti jättää kriittiset johtopäätökset kuulijalle

Debatin sijaan kuullaan musiikilla menevästi rytmitettyä elävää elämää huskytarhalta. Myös koirat saavat useita puheenvuoroja.

Radiodokumentti vie huskykoirien arkeen.

13.1. 2:00

Heikki Niskasen radiodokumentin esittely lupaa pohdintaa siitä, tuottaako turisteille suunnattu koiravaljakkoretkeily ainoastaan kärsimystä eläimille vai onko se linkki tuhansien vuosien taakse.

Tällaista pohdintaa tapahtuu kuitenkin lähinnä kuulijan päässä, sillä kaikenlainen pelkistävä kerronta ja alleviivaus on dokumentin toteutuksesta jätetty pois.

Aineksia kriittisiin ajatuksiin antaa rekikoiria ”tuotantoeläimiksi” kutsuva toisinajattelija, jonka uskottavuutta lisää se, että hän on itsekin sisällä toiminnassa. Toisaalta se myös pyöristää hänen sanomisistaan terävimmät särmät.

Todellisen debatin sijaan kuullaan musiikilla menevästi rytmitettyä elävää elämää huskytarhalta. Siinä pääsevät esille myös turistioppaiden – sekä tietenkin heidän koiriensa – rouheat persoonat.

Kun on kuvailtu kymmenien minuuttien ajan koirien edesottamuksia, hykerryttää ilmeisen tahallinen kohtaus, jossa vasta puolivälissä ilmenee, että nyt kuvaillaankin turisteja.

Luonnollisesti myös koirat saavat useita puheenvuoroja. Jos joku ei haukkumisesta tykkää, ei ehkä tykkää tästä dokumentistakaan.

Reki, koira ja väärät korvat, Radio 1 klo 22.05 ja Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat