Muukalainen murtaa pikkukaupungin valta-asetelmat Anthony Mannin huippuwesternissä - Kulttuuri | HS.fi

Muukalainen murtaa pikkukaupungin valta-asetelmat Anthony Mannin huippuwesternissä

Muukalainen Laramiesta hyödyntää ulkoilmamiljöitä upealla tavalla.

Kaupunkiin ratsastavalla salaperäisellä miehellä (James Stewart) on missio.

13.1. 2:00

Western

Muukalainen Laramiesta ★★★★★

The Man From Laramie, USA 1955

Teema klo 22.25 ja Yle Areena (K12)

Kolmen päivämatkan päähän ulottuvia maita hallitsevalla patriarkalla Alec Waggomanilla (Donald Crisp) on mätämunapoika Dave (Alex Nicol) sekä tämän rinnalla kasvatti-isänsä rakkaudesta taistellut orpo päällysmies Vic (Arthur Kennedy). Sokeutuva karjaparoni uskoo enneuniensa henkilöitymäksi kaupunkiin ratsastavan salaperäisen miehen, jolla on oma missio.

Muukalaista esittää James Stewart, ohjaaja Anthony Mannin luottonäyttelijä. Muukalainen Laramiesta jäi heidän viimeiseksi ja monien mielestä parhaaksi työkseen. Upeasti ulkoilmamiljöitä hyödyntänyt western oli myös yksi ensimmäisistä laajakangastekniikka Cinemascopella kuvatuista.

Mann oli suunnitellut elokuvatulkintaa Kuningas Learista, minkä myötä elokuvan valta- ja veljestaistoista oli helppo lukea shakespeariaanisia asetelmia.

Aikalaisia hätkähdytti ja lajityypin historiaan tallentui Alecin sadistinen kosto periaatteella käsi kädestä. Jälkimaailma voi myös verrata Stewartin Mann-westernien psykologisia henkilöhahmoja näyttelijän samanaikaisiin tulkintoihin Alfred Hitchockin kanssa: Laramieta ennen valmistui Takaikkuna, ja sen jälkeen Mies joka tiesi liikaa sekä Vertigo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat