Säveltäjä Jouko Linjama on kuollut - Kulttuuri | HS.fi

Säveltäjä Jouko Linjama on kuollut

Pitkän uran kanttori-urkurina tehnyt säveltäjä Jouko Linjama on kuollut 87-vuotiaana.

Säveltäjä Jouko Linjama kotonaan Tuusulassa vuonna 2004.

13.1. 14:17

Säveltäjä ja kanttori Jouko Linjama on kuollut. Hän kuoli 12. tammikuuta 2022 sairaalassa Hyvinkäällä. 87-vuotias Linjama oli syntynyt 4. helmikuuta 1934 Kirvussa.

Jouko Linjama oli säveltäjä toisessa polvessa, hänen isänsä säveltäjä Jaakko Linjama tunnetaan parhaiten Helsingin olympiakisoihin säveltämästään Olympiahymnistä.

Jouko Linjaman kuolemasta kertoi HS:lle Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto Sulasolin kustannusjohtaja Reijo Kekkonen, jolle tiedon oli välittänyt Jouko Linjaman veljenpoika, säveltäjä Jyrki Linjama.

Jouko Linjama opiskeli Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikkiaineita ja sävellystä Aarre Merikannon ja Joonas Kokkosen johdolla. Helsingin yliopistossa hän opiskeli musiikkitiedettä ja kirjallisuutta.

Suoritettuaan kanttori-urkurin tutkinnon hän jatkoi opiskelua Saksassa Kölnin musiikkikorkeakoulussa. Syksyllä 1963 Linjama osallistui Karlheinz Stockhausenin sävellysseminaariin.

Kölnin-aikanaan Linjama kuitenkin vieraantui vallitsevasta sarjallisuudesta ja hylkäsi dodekafonian. Polyfoniasta tuli hänen sävelkielensä keskeinen osa.

Linjaman teokset syntyivät usein sävellyskilpailujen innoittamina. Hän voitti ensimmäisen palkinnon seitsemässä suomalaisessa ja pohjoismaisessa sävellyskilpailussa.

Linjaman kirkkomusiikkituotanto on palkittu Suomen kirkon sävellyspalkinnolla. Hän on säveltänyt uruille muun muassa konserton (1971).

Urkusävellysten ohella Linjaman tuotantoon kuului myös kuoromusiikkia ja oratoriotyyppisiä teoksia, kuten Missa de Angelis (1969) ja Suomalainen requiem (1998). Linjaman 70-vuotissyntymäpäivän aikoihin 2004 sai kantaesityksensä hänen lastenoopperansa Suomalainen tapiiri.

Jouko Linjama toimi urkurina pisimpään Tuusulan seurakunnassa. Siellä hän oli kanttori-urkurina vuodesta 1964 vuoteen 1997.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat