Uusi kuunnelmasarja on tavallisen ihmisen samaistuttava kasvukertomus – Revittelemätön todentuntuisuus saa tutut teemat hengittämään - Kulttuuri | HS.fi

Uusi kuunnelmasarja on tavallisen ihmisen samaistuttava kasvukertomus – Revittelemätön todentuntuisuus saa tutut teemat hengittämään

Eerika Rantasen tähänastinen elämä -kuunnelman pääteemana on ujon ihmisen kasvu oman tilansa haltuun ottavaksi aikuiseksi.

Käsikirjoittajat Eeva Soivio (vas.), Ria Kataja ja Kaisa Hela myös näyttelevät kuunnelmassa. Kuten myös neljäs käsikirjoittaja Juha Jokela.

15.1. 2:00

Radioteatterin sarjamuotoisten kuunnelmien esityspaikka pyörii sitkeästi ohjelmakaaviossa otsikolla ”viihdekuunnelma”, vaikka sisältö on jo pitkään liukunut aika kauas klassisesta viihteestä.

Paikkaa miehittivät pitkään sellaiset huumoriklassikot kuin Knalli ja sateenvarjo tai Linnunradan käsikirja liftareille. Siellä on myös uusittu kevyttä tieteisfantasiaa ja dekkareita.

Mutta ohjelmapaikan uusin tulokas Eerika Rantasen tähänastinen elämä on jälleen kerran ennen muuta draamasarja. Komiikkaakin löytyy, mutta pohjimmiltaan sarja on samaistuttava tavallisen ihmisen kasvukertomus, jonka äärellä voi jopa saada silmäkulmansa kostumaan – eivätkä ne kostu naurusta.

Määritelmiin ei ehkä kannata liikaa hirttäytyä, sillä Eerika Rantasen tähänastinen elämä on toimiva yhdistelmä uskottavaa arkirealismia ja saippuaoopperamaisia juonenkäänteitä.

Kuunnelman on kiireettömässä prosessissa kirjoittanut työryhmä, johon kuuluvat näyttelijät Kaisa Hela, Ria Kataja ja Eeva Soivio sekä muun muassa Mobile Horror- ja Esitystalous -näytelmistään tunnettu Juha Jokela. Päähenkilö on heidän sukupolveensa kuuluva 45-vuotias tavis.

”Tähänastinen elämä” on vähän liikaa luvattu, sillä tarina keskittyy Eerikan vaiheisiin 17–20-vuotiaana keskellä ravistelevaa itsensä etsimistä. Hienovaraista yhteiskunnallisuutta tulee mukaan siitä, miten sarjassa kuvataan hoiva-alan todellisuutta.

Lapsuuteen ja seksiin liittyvät traumat sekä ihmissuhdeongelmat eivät ole kovin yllättävää sisältöä, mutta revittelemätön todentuntuisuus saa ne hengittämään. Pääteemana on ujon ihmisen kasvu oman tilansa haltuun ottavaksi aikuiseksi. Lämpöä paljastuu ihmisistä, joista se ei heti paista läpi, ja joskus myös toisinpäin.

Työryhmän näyttelijät esittävät itse lähes kaikki kuunnelman roolit. Kun näyttelijä kirjoittaa tekstiä itselleen, siinä on riskinsä, mutta tällä kertaa tuloksena on onnistunutta eläytymistä.

Dramaturgialtaan kuunnelma on nopea. Sitä hallitsee aikatasoja sekoittava päähenkilön monologi, johon limittyy kohtauksia nuoruusvuosilta. Niitä ei aina kuulla vuoroittain vaan myös päällekkäin. Dialogi mahtuu hyvin myös monologin taustalle aiheuttamatta ähkyä kuuntelijan korvissa.

Jutun alussa mainitsemani klassikot edustavat vanhan ajan korrektia iltapäiväviihdettä. Radioteatterin viime vuosien uudet tuotannot ovat tuoneet mukaan esimerkiksi kiroilua ja tässä tapauksessa seksikohtauksia.

Ajat muuttuvat. Joku niistä ehkä edelleen pahastuu, mutta tuskin kovin moni enää.

Eerika Rantasen tähänastinen elämä, Radio 1 klo 15.00 ja Areena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat