Taiteilijajärjestöt vaativat lisää tukea esittävän taiteen alalle: ”Teatterinjohtajat eivät enää tiedä, mitä tehdä” - Kulttuuri | HS.fi

Taiteilijajärjestöt vaativat lisää tukea esittävän taiteen alalle: ”Teatterinjohtajat eivät enää tiedä, mitä tehdä”

Taiteilijat tarvitsevat jälleen taloudellista tukea, sanovat taiteilijajärjestöt kannanotossaan. Tuki ei saa olla pois muusta kulttuurille varatusta rahoituksesta.

Lappu Kansallisteatterin ovessa 12. tammikuuta 2022.

14.1. 14:34

Esittävän taiteen ala tarvitsee lisää tukea, sanovat perjantaina 14. tammikuuta julkaistussa kannanotossaan seitsemän taiteilijajärjestöä. Mukana ovat muun muassa Suomen näyttelijöiden liitto, Suomen muusikkojen liitto ja Suomen Sinfoniaorkesterit.

Jos sulkutila jatkuu helmikuun loppuun, ovat esittävän taiteen organisaatioiden taloudelliset menetykset jopa 22 miljoonaa euroa, ja koko taidealan freelancerit menettävät yhteensä 17 miljoonaa euroa.

Mitkä ovat tunnelmat, kun taideala on jo melkein kahden vuoden ajan joutunut sopeutumaan poikkeusoloihin ja rajoituksiin, Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen?

”Täysin lannistuneet. Kaikki on niin sumuista ja epävarmaa.”

Paavolainen sanoo, että työttömiksi joutuneet freelancerit ovat tietenkin menettäneet eniten ja ovat ymmärrettävästi väsyneimpiä. Mutta nyt myös teatterien johtajat ja muu henkilökunta ”ovat ihan poikki”.

”Tällä viikolla on tullut monilta teatterinjohtajilta se viesti, että he eivät enää tiedä mitä tehdä.”

Kansallisooppera ilmoitti jo olevansa helmikuun kiinni. Paavolainen ymmärtää sen hyvin, ja pelkää, että ilmoituksia tulee lisää.

”Meidän ala ei voi toimia järkevästi, jos rajoitukset tulevat aina muutaman päivän varoitusajalla.”

Epidemiatilanne muuttuu koko ajan, ja päätökset halutaan tehdä viimeisimmän tiedon perusteella, se on Paavolaisen mukaan ymmärrettävää.

”Ymmärrämme myös, että yleisötilaisuudet ovat tässä epidemiatilanteessa kiinni, emme vaadi avausta huomenna. Mutta me haluamme olla ensimmäisten joukossa, kun rajoituksia puretaan, eikä niin, että olemme taas kesään asti kiinni kun ihmiset jo istuvat terasseilla.”

Istumapaikalliset tilaisuudet on myös todettu matalan riskin tilaisuuksiksi, Paavolainen huomauttaa.

”Me olemme jo viime vuonna ilmoittaneet senkin, että olemme valmiita viilaamaan järjestelyjä, edellyttämään FFP2-maskeja, rokotepassia, mitä vain sanotaan. Mutta hiljaista on ollut.”

Kannanotossa sanotaan, että valtion tähänastisesta tuesta ollaan kiitollisia. Nyt kuitenkin tukea tarvitaan lisää.

Tuki ei myöskään saa olla pois muusta kulttuurin tuesta vaan tulee rahoittaa lisätalousarviolla, kannanotossa painotetaan ja lisätään:

”Jokainen viikko lisää rajoituksia lisää myös menetysten määrää. Seuraavan tukipaketin aikataulun on oltava nopea, jotta ihmisten taloudellista hätätilaa voidaan helpottaa heti.”

Kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) ei ehtinyt perjantaina kommentoida HS:lle tukivaatimusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat