Voisiko Nivalan morsingosta kasvaa suurta liiketoimintaa? Värit ovat aina olleet osa maailmankauppaa, ja nyt luonnonvärit ovat muotia

Luonnonväreillä värjääminen kiinnostaa monia, mutta väriliemien keittelyä sipulinkuorista ei voi skaalata teolliseen mittakaavaan. Olisiko vastaus ongelmaan uusissa bioväreissä? Niitä tutkitaan nyt laajasti Suomessa.

Yksityiskohta Värjärikillan yli sadan jäsenen tekemästä juhlaryijystä. Ryijy tehtiin killan 20-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 2021. Killassa on noin 500 jäsentä ja määrä kasvaa.

28.1.2022 10:25 | Päivitetty 29.1.2022 9:52

Tekstiilivärjäyksen saloihin paneutuva Vihreää väriä -näyttely avautui Designmuseossa otolliseen aikaan, keskelle valjunharmaata tammikuuta.

Museon kellaritilassa katseen kiinnittää ensimmäiseksi takaseinälle ripustettu isokokoinen, 120 palasta koottu ryijy, jota on ollut värjäämässä ja kutomassa yli sadan naisen joukko. Sen värit hivelevät silmää, kuten myös kymmenet näyttelyyn esille asetellut lankojen “väriympyrät”. Ne näyttävät, miten eri lankalaadut värjäytyvät esimerkiksi kanervalla, morsingolla, sipulinkuorilla tai mataran juurilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat