Helsinki Dance Companyn kolmen teoksen ilta kuljettaa katsojan tanssityylien, filosofioiden, kuvataiteen ja musiikin tyylisuuntien läpi

Helsinki Dance Companyn kolmen teoksen ilta tarjoaa liikkuvia piirrosluonnoksia, räväkkää glamouria ja tarkasti suunniteltuihin eläviä tauluja.

Misa Lommi, Jyrki Kasper ja Heidi Naakka tanssivat Luodos-teoksessa.

3.3. 15:59

Nykytanssi

Luodos: koreografia Mirva Mäkinen, musiikki Tapani Rinne; Soidinmenot: koreografia Sari Palmgren ja esiintyjät. GLG: Konsepti, koreografia ja esiintyjät Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä.

Maailman tämänhetkinen tilanne luo aivan erityisen latauksen Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän HDC:n Kolme teosta kontaktista -iltaan. Olen viettänyt aikaani skrollaamassa uutisvirtaa viikon ajan. Ruutua tuijottamalla kadottaa helposti kosketuksen muunlaiseen tietoon, olemassaolon mahdollisuuteen ja muunlaiseen viisauteen. Ja äkkiä Studio Pasilassa on tarjolla jotain ihan muuta: liike-energiaa, vauhtia, äänellä luotua tilaa, vetovoimaa ja sen uhmaamista.

Visuaalisesti ilta tarjoaa liikkuvia piirrosluonnoksia, räväkkää glamouria ja tarkasti suunniteltuja eläviä tauluja.

Mirva Mäkisen koreografia on kolmen tanssijan ja muusikko Tapani Rinteen luoma teos Luodos. Nimi viittaa luonnokseen ja luomiseen. Esityksessä on luonnosmaisuutta ilman epämääräisyyttä. Vieriminen toista kohti, toisen vetäminen ja muiden impulssista saatu liikkeen nautinto tekevät teoksesta tiheän. Jukka Huitilan valot tuntuvat seuraavan esiintyjiä erityisellä lämmöllä.

Kontakti-improvisaatio on lempeä laji tanssijalle, sillä mitään ei oikeastaan synny ilman yhteyttä toiseen. Sisäinen lempeys kannattelee Luodosta silloinkin, kun tunnelma muuttuu hurjemmaksi. Kim Saarisen ja Elina Kolehmaisen projisoinneista piirtyy kuva soittavasta Rinteestä, sitten se hajoaa taas viivoiksi, ehkä sateeksi, ehkä tanssijoiden liikkeiksi.

Inka Tiitinen ja Mikko Paloniemi Soidinmenoissa.

Sari Palmgren on tutkinut jo pitkään ihmistä yhtenä eläimenä ja sitä, millaisia liikeratoja eläimillä ja ihmiseläimillä on. Fantasiamaisen pukusuunnittelun avulla esiintyjät yhdistelevät Soidinmenoissa ihmisen ja linnun soidinmenoja.

Esiintyjät vievät uusiin maailmoihin, sillä yhdistäessään eläimen ja ihmisen lemmenkipeyden teos vie paitsi hupaisten soolojen myös moneen suuntaan kurottelevan lintumikrokosmoksen äärelle. Inka Tiitisen luomat laulut kumpuavat yhtä aika primitiivisistä tunteista ja tarkasta lintujen seuraamisesta. Yhdellä tasollaan teos on myös kuvaus baari-illasta, joka kääntyy alun hybriksestä loppuillan kaaokseen, jossa esillä on enää paljas halu tulla kosketetuksi ja huomatuksi.

Riia Kivimäki GLG-teoksessa.

Saku Mäkelän ja Riia Kivimäen teos on akrobaattinen duetto. Se osaa hyödyntää kaikki dueton mahdollisuudet syvästä eroottisesta yhteen kietoutumisesta siihen henkeäsalpaavaan täydelliseen keskinäiseen luottamukseen, mitä pariakrobatia vaatii. Olen usein ihaillut nykysirkusesitysten dramaturgiaa, sillä sirkuksessa näyttämöllä ei ole samalla tavalla rajoja kuin teatterissa ja tanssissa. Ihminen ei välttämättä ole keskiössä eikä asiasta tarvitse tehdä erityistä numeroa.

Teos kulkee ihmisen ytimestä kohti jättikokoista paperivenettä, joka tässä tilanteessa symboloi toivoa. Taianomainen luottamus kantaa teoksessa, joka virtaa eteenpäin ilman saumoja ja kynnyksiä.

Kolme teosta kontaktista asettaa esiintyjät keskiöön, mutta kuljettaa katsojan samalla tanssityylien, filosofioiden, kuvataiteen ja musiikin tyylisuuntien läpi.

Ilta viittailee historiaan, tyylisuuntiin, erilaisiin praktiikoihin ja tuo taiteenlajeja yhteen, mutta pitää sittenkin tärkeimpänä yksinkertaista kontaktia kahden ihmisen välillä. Taidesuuntiin viittaaminen ei siten ole itsetarkoituksellista vaan pikemmin sen miettimistä, miten asiat voivat elää juuri nyt.

Erilaiset teokset luotaavat kaikki taitavien ja kokeneiden esiintyjien eksistentiaalista matkaa. Tätä iltaa jos mitä tekee mieli kuvailla sanalla: maadoittava. Esitysten näkeminen nimittäin juurruttaa skrollaamisesta turtuneen olemukseni kiinni omaan ruumiiseen, omiin tunteisiin – samalla kun voin seurata, mihin kaikkeen esiintyjien harjaantuneet kehot pystyvät.

Luodos: projisoinnit Kim Saarinen ja Elina Kolehmainen. Esiintyjät Jyrki Kasper, Misa Lommi ja Heidi Naakka.

Soidinmenot: Laulun melodia ja stemmat Inka Tiitinen. Esiintyjät Pekka Louhio, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne ja Inka Tiitinen.

GLG: puku- ja lavastussuunnittelu Kivimäki ja Mäkelä, dramaturgi Jarkko Lehmus.

Puku- ja lavastussuunnittelu Luodokselle ja Soidinmenoille sekä konsultointi GLG:lle Elina Kolehmainen, valosuunnittelu Jukka Huitila, naamioinnin suunnittelu Luodokselle ja Soidinmenoille Harri Karjalainen, äänisuunnittelu Sami Tammela.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat