Tuntemamme maailma on tuhoutunut viikon kirjassa

Ruotsalaispariskunta vie tulevaisuuteen ja pohjoiseen.

Nattavaara on Margit Richertin ja hänen puolisonsa Thomas Engströmin ensimmäinen yhteinen kirjahanke.

12.3. 14:19

Ruotsin Lapin Nattavaaraan pääsee junalla. Sekä Margit Richertin ja hänen puolisonsa Thomas Engströmin romaanin Nattavaara (suom. Kari Koski, Into-kustannus) kyydissä, jatkossakin, sillä heidän ensimmäinen yhteishankkeensa avaa kokonaisen Pohjoinen-trilogian.

Paitsi pohjoiseen avaus sijoittuu lähitulevaisuuteen. Tuntemamme maailma on tuhoutunut.

”Tarina on kihelmöivä yhdistelmä Margaret Atwoodia, Stephen Kingiä ja Ursula K. Le Guinia”, kustantaja luonnehtii. Päähenkilöiden kohtaloissa ”herää jatkuvasti kysymys siitä, kumpi voittaa, solidaarisuus vaiko tarve selviytyä hengissä”.

Richert on kulttuuritoimittaja ja kriitikko, Engström puolestaan jo kokenut ja menestynyt tekijä: hänen kirjasarjastaan kaksoisagentti Ludwig Lichtistä on tehty myös tv-sarja.

Nattavaarassa teini­-ikäinen Erik löytää vanhempansa kuolleina saunasta.

”Luonnonkatastrofien, sotien ja pandemioiden romahduttamassa yhteiskunnassa kyläläiset pelkäävät Erikin vanhempien olleen sairaita, ja he karkottavat pojan pikkusiskoineen erämaahan”, kustantaja kuvailee.

”Saadakseen kotinsa takaisin sisarukset lähtevät kohti Kiirunaa epätoivoisena aikeenaan hakea oikeutta Kansantuomioistuimelta. Sitä ja koko Nordmarkia, Ruotsista itsenäistynyttä tasavaltaa, hallitsee addiktoitunut, suuruudenhullu jaarli. Taustalla omaa valtapeliään pelaa älykäs ja vallanhaluinen kakkosmies Daniel Hartmann, joka sattumalta kohtaa Erikin ja värvää pojan kätyrikseen.”

Samaan aikaan Marja ja hänen miehensä Mårten sinnittelevät pienellä maatilallaan, jossa polttopuun ja ravinnon hankkiminen on kokopäivätyötä, sillä sähköä ja bensiiniä riittää enää harvoille ja ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat tehneet arjesta taistelua.

”Kun Mårten ei koskaan palaa markkinareissultaan ja pyörillä liikkuvat maantierosvot tunkeutuvat taloon vieden kaiken, joutuu Marja valitsemaan elämän ja kuoleman välillä. Yksin hän ei selviä, joten hän liittyy maahanmuuttajista ja muista yhteiskunnan hylkiöiksi luokiteltavista koostuvaan rikollisjoukkoon.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat