Jälleen yksi nuori poliisi joutuu palaamaan kotikyläänsä ja pohtimaan menneisyyttään

Islantilaisen Mustaa hiekkaa -sarjan alkuasetelma on kulunut.

Karttaneulat viestivät Glerársandurin poliisilaitoksen seinälle nostetussa kuvassa, että mustasta hiekastaan tunnetulla islantilaisella rannalla on tapahtunut poikkeuksellisen paljon onnettomuuksia. Paikalliset poliisit Aníta (Aldís Amah Hamilton, vas.) ja Ragnar (Þór Tulinius) eivät tiedä vielä, onko niillä jokin yhteys.

7.3. 2:00

Islannin etelärannikolla varttunut kolmekymppinen Aníta (Aldís Amah Hamilton) palaa vihdoin kotikylään, josta lähti Reykjavíkiin viisitoista vuotta aikaisemmin.

Hän on nyt rikospoliisi ja joutuu heti tulomatkalla tositoimiin, sillä turistien suosimalta hiekkarannalta on löytynyt tunnistamaton ruumis. Anítaa odotellut vanha lapsuudentuttu ja uusi työtoveri, poliisipäällikkö Ragnar (Þór Tulinius), pyytää hänet mukaan.

Mustaa hiekkaa -sarjan (2021) olisi voinut aloittaa toisinkin, sillä tämä kulunut alkuasetelma ei herätä suurta uteliaisuutta. Montako rikossarjaa kannattaa tehdä vastentahtoisesta ja traumojen piinaamasta poliisipaluumuuttajasta, joka ilmeisesti joutuu jossain vaiheessa tekemään tilit selväksi menneisyytensä kanssa? Anítalla näitä tilivelvollisia näyttäisi olevan useita, ennen kaikkea ilkeä ja itsekäs äiti Elín (Steinunn Ólína Þorsteinsdóttir).

Kahdeksanosaisella, salaisuuksilla ja valheilla leikittelevällä draamalla on silti puolensa ainakin puoleenväliin saakka, kun verkkaisesta ja viipyilevästä kerronnasta saa vähitellen kiinni. Kuvitteellisessa Glerársandurin kylässä kenelläkään ei ole kiire minnekään.

Nimi Mustaa hiekkaa viittaa oikeaan mustaan hiekkaan, Reynisfjaran kuuluisaan ja myös vaaralliseen rantaan, jolta löytyy tarinan edetessä enemmän uhreja. Onko kyse yksittäisistä sattumista vai onko liikkeellä sarjamurhaaja, kysyy yksi poliiseista.

Se ei kuitenkaan vaikuta kiinnostavan juuri ketään erilaisten ihmissuhdesolmujen rinnalla – ei edes sarjan käsikirjoittajia.

Mustaa hiekkaa, Fem klo 22.00 ja Yle Areena. (K12)

Poliisi Anítan ilkeää ja itsekästä Elín-äitiä (Steinunn Ólína Þorsteinsdóttir) kalvaa katkeruus. Hän saattaakin olla keskeinen syyllinen siihen, miksi Aníta lähti kotoa jo viisitoistavuotiaana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat