Joukkomurha Helsingissä huutaa kostoa: Kari Haakanan esikoistrilleri voisi olla kyseenalainenkin oman käden oikeuden kuvaus, mutta kirpeä ironia pelastaa

Kari Haakanan esikoistrillerissä uhriksi joutuu myös eduskunnan puheenjohtajan tytär.

Esikoiskirjailija Kari Haakana on entinen toimittaja, nykyinen digiasiantuntija.

18.5. 15:05

Romaani

Kari Haakana: Välitön uhka. Aula & Co. 256 s.

Entinen toimittaja, nykyinen digiasiantuntija Kari Haakana astuu tällä esikoisjännärillään hieman samalle tontille vaikkapa Christian Rönnbackan ja Seppo Mustaluodon kanssa. Eli hieman toiminnallisemmasta trilleristä on kyse.

Nimetön palkkamurhaaja surmaa Helsingin Kruununhaassa kuusi ihmistä. Yksi on Azerbaidžanin opposition johtohahmoja, loput viisi todistajia, joita ei sovi jättää eloon. Joukossa ovat myös eduskunnan puheenjohtajan Varma Kinnusen tytär ja vaimo, jonka luona azerbaidžanilainen on käymässä.

Murheen murtama Kinnunen turhautuu poliisin hitaaseen toimintaan ja aloittaa kytköstensä kautta oman tutkintansa. Se johtaa Azerbaidžanin itsevaltiaaseen presidenttiin Vahaboviin.

Seuraavaksi Kinnunen palkkaa likaisen työn tekijäksi amerikkalaisen turvallisuuspalvelun leivissä olevan suomalaisen ammattisotilaan Karhun, jonka aseveli oli yksi Kruununhaassa surmatuista.

Kinnusen juonittelun lomassa KRP:n rikostutkija Viinanen yrittää löytää johtolankoja rikokseen.

Parasta näissä toiminnallisissa trillereissä on usein suorasukainen, kaikkia hörhellyksiä (joskus jopa tarpeellisia) karttava kerronta, joka keskittyy enemmän siihen, mitä tapahtuu kuin siihen, miksi tapahtuu. Se on toki joskus myös heikkous, joka tuo tarinoihin pinnallisuutta.

Välittömällä uhalla on neljä kertojaa: Kinnunen, Karhu, Viinanen ja palkkamurhaaja, joka poistuu tarinasta heti alussa.

Kiinnostavimpia ovat esihenkilöidensä paineessa työskentelevä Viinanen ja kostonhalun sokaisema Kinnunen, joka kehittää suhteidensa avulla tarkkaan harkitun suunnitelman saadakseen kostonsa kohteen Suomeen. Karhu on lähinnä hiukan hahmottomaksi jäävä toimija.

Välitön uhka voisi olla hiukan kyseenalainenkin oman käden oikeuden kuvaus, ellei Haakana toisi tarinan lopussa siihen kirpeää ironiaa.

Huolellisesti valmisteltu kosto voi saadakin aikaan paljon enemmän pahaa kuin hyvää, näissä kehyksissä jopa kansainvälisesti. Suurvallat kun käyttävät mitä tahansa omien etujensa ajamiseen.

Välitön uhkakin näyttää olevan uuden sarjan aloitus. Tiedä sitten, onko sarjan päähenkilö Karhu vai Viinanen. Toivottavasti jälkimmäinen.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat