Hytti nro 6 tehtiin yhteistyössä venäläisten kanssa, ja sitä katsotaan nyt aivan eri tavalla kuin ennen sotaa – mahdollisia voittoja ei makseta Venäjälle

Ukrainan sota aiheuttaa boikotteja, mutta vaikuttaa myös kulttuurin ja taiteen kokemiseen. Hytti nro 6 -menestyselokuvaa katsotaan nyt aivan eri tavalla kuin vielä runsas viikko sitten.

Ljoha (Juri Borisov) ja Laura (Seidi Haarla) tapaavat junassa ja ystävystyvät Juho Kuosmasen elokuvassa Hytti nro 6.

7.3. 16:14

Venäläinen taide ja kulttuuri ovat Ukrainan sodan alkamisen jälkeen joutuneet monien rajoitusten ja boikottien kohteeksi. Myös taideteosten tulkinta on muuttunut hetkessä – niin on käynyt myös Venäjällä kuvatulle Hytti nro 6 -elokuvalle.

Maailmalla kehuja keränneen elokuvan maisemat saattavat tuoda monelle mieleen tankit ja sodan, vaikka elokuva on hyvin epäpoliittinen. Juho Kuosmasen ohjaama elokuva kertoo kahden ihmisen kohtaamisesta ja siitä, miten tärkeää olisi nähdä toinen ihminen ilman kansallisuuden taakkaa.

”Elokuvan katsomiskokemus on muuttunut viikossa paljon. Jos humalassa uhoava venäläismies Ljoha vaikutti aiemmin ainoastaan typerältä, nyt tulkinta hänestä on pelottava ja ahdistava”, elokuvan tuottaja Jussi Rantamäki sanoo.

”Sota vaikuttaa siihen, miltä elokuva tuntuu. Vaikka elokuva on täysin sama kuin aiemmin, lopullinen kokemus syntyy katsojan päässä.”

Viime viikon lopulla virolaiset elokuvajärjestöt kertoivat päätöksestään hyllyttää kaikki venäläiset ja valkovenäläiset elokuvat. Eesti Päevaleht -sanomalehden mukaan tämä koskee myös Venäjän kanssa yhteistyössä tehtyjä elokuvia, kuten Hytti nro 6 -elokuvaa. Siinä venäläisen tuottajan osuus on 10 prosenttia.

Tuottaja Rantamäki ei pidä päätöstä yllättävänä, sillä Suomen Elokuvasäätiö on tehnyt samanlaisen linjauksen siitä, että rahanmaksu ja tuotantotuet venäläisille elokuville keskeytetään.

Hytti nro 6 ei tällä hetkellä muutenkaan enää pyöri virolaisissa teattereissa, sillä sen ensi-ilta oli siellä jo ennen joulua”, Rantamäki kertoo.

Hänen käsityksensä mukaan boikotti koskee kuitenkin tekeillä olevia tuotantoja, ei valmiita ja vanhoja venäläisiä elokuvia. Tämän takia Hytti nro 6 -elokuva on Virossa edelleen digitaalisesti katsottavissa Elisa Hubin kautta.

”Venäläisten ja osittain venäläisten elokuvien tuotantotuet ja rahanmaksu on keskeytetty. Jos Hytti nro 6 generoi maailmalla voittoja, emme mekään maksa niitä Venäjälle, vaan jäädytämme rahat”, Rantamäki sanoo.

Hän ymmärtää hyvin Viron boikottipäätöksen.

Rantamäen Elokuvayhtiö Aamun osittain tuottama venäläinen elokuva Dandelion Nectar saatiin juuri ennen Ukrainan sodan syttymistä kuvatuksi Venäjällä. Seuraavaksi sen oli tarkoitus tulla Suomeen kuvan jälkikäsittelyyn ja äänitöihin.

Vaikka fiktioelokuva käsittelee venäläistä valtaa kriittisesti, sitä koskevat samat pakotteet kuin kaikkea muutakin venäläistä tuotantoa. Siihen ei vaikuta edes se, että elokuvan tuottaja Natalia Drozd – joka toimi myös Hytti nro 6:n venäläisenä osatuottajana – on julkisesti vaatinut sodan lopettamista.

”Se tarkoittaa, ettei hän tule enää ikinä tekemään elokuvia Venäjällä – ei ainakaan niin kauan kuin Putin on vallassa. Mutta ei tällaisessa tilanteessa voi alkaa tehdä tarveharkintaa. Valitettavasti moni joutuu sijaiskärsijäksi, kun maailma kääntää selkänsä Venäjälle”, Rantamäki sanoo.

Myös näyttelijä Julia Aug, Hytti nro 6:n junaemäntä, on Instagram-tilillään ottanut kantaa sotaan ja kehottanut ihmisiä puhumaan sodasta, jota ”kategorisesti vastustavat”.

Rantamäen mukaan venäläisten kollegoiden tunnelmat ovat tällä hetkellä järkyttyneet.

”He ovat shokissa ja työkyvyttömiä. Moni on osoittamassa mieltään ja moni pohtii, miten pääsisi Venäjältä pois.”

Erityisesti Rantamäen ajatukset ovat viime päivinä olleet ukrainalaisten työkavereiden luona.

”Hyvä ystäväni saattoi vaimonsa ja lapsensa rajalle ja palasi sen jälkeen Kiovaan taltioimaan tapahtumia, jotta olisi olemassa todisteita mahdollisia tulevia oikeudenkäyntejä varten. Samalla hän puolustaa maataan ja kantaa asetta”, Rantamäki kertoo.

”Ukrainassa sotaa ja hätää kuvaavat alan ihmiset pyytävät, että heitä autettaisiin ostamalla heille tallennustilaa pilvipalveluista.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat