Rikostoimittaja ja rikoskirjailija Jarkko Sipilä on kuollut

Jarkko Sipilä oli kuollessaan 57-vuotias.

Jarkko Sipilä kuvattuna vuonna 2019.

7.3. 17:13 | Päivitetty 7.3. 18:18

Rikostoimittaja ja rikoskirjailija Jarkko Sipilä on kuollut.

Sipilä kuoli maanantaina 7. maaliskuuta Helsingissä. Kuolema johtui äkillisestä sairauskohtauksesta, jonka hän sai runsas viikko sitten. Kuolema vahvistettiin HS:lle Sipilän lähipiiristä. Ensimmäisenä kuolemasta uutisoi MTV:n uutiset.

Sipilä oli syntynyt 15. huhtikuuta 1964. Hän oli kuollessaan 57-vuotias.

Jarkko Sipilä oli yksin Suomen nimekkäimmistä rikostoimittajista. Hän opiskeli toimittajaksi Sanoman toimittajakoulussa ja liittyi vuonna 1991 osaksi Helsingin Sanomien rikostoimitusta, niin kutsuttua rötöskoppia, kuten HS:n rikos- ja oikeustoimittajat yhteisöään kutsuvat.

Vuonna 1996 hän siirtyi toimittajaksi MTV:n uutisiin, josta tuli hänen loppuelämänsä journalistinen koti. Sipilä teki MTV:ssä erittäin monipuolisen ja menestyksekkään uran. Hän toimi MTV:ssä paitsi toimittajana myös rikostoimituksen päällikkönä.

Viimeiset viisi vuotta hän on toimittanut ja juontanut yhdessä kollegansa Pekka Lehtisen kanssa viikoittaista Rikospaikka-ohjelmaa. Ohjelma on käsitellyt koko rikollisuuden kenttää järjestäytyneestä rikollisuudesta kyberjuttuihin ja asuntomurtoihin. Viimeisimmässä jaksossa käsiteltiin kiinnostavasti muun muassa dekkarisarjojen yhteyttä todellisuuteen alan ammattilaisten silmin.

Sipilä toimi pitkään myös Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtajana.

Jarkko Sipilä loi toimittajanuransa ohessa vaikuttavan kirjailijanuran. Ensimmäisen rikosromaaninsa hän kirjoitti jo Helsingin Sanomissa työskennellessään ja siitä lähtien dekkareita ilmestyi lähes vuosittain.

Ahkera toimittaja ei juurikaan pitänyt lomia tai vuorotteluvapaita kirjojensa vuoksi, vaan kuljetti molempia uria päällekkäin.

Kaikkiaan Sipilältä on ilmestynyt yli 20 dekkaria. Erityisesti hänet tunnetaan Takamäki-dekkareista, joista viimeisin ilmestyi viime keväänä. Järjestysnumeroltaan 22. Takamäki-dekkari, Kahdesti tapettu, on valmis, ja sen on tarkoitus ilmestyä toukokuussa.

Vuonna 2009 Sipilä sai Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon.

Sipilän kynästä syntyi myös radiokuunnelmia ja vuonna 2006 televisiosarja Rikospoliisi ei laula.

Vuonna 2010 hän oli mukana perustamassa yhdessä kollegoidensa kanssa osuuskuntamuotoista, rikoskirjallisuuteen erikoistunutta Crime Time -kustantamoa.

Työssään Jarkko Sipilä näki ihmisen pimeän puolen ja ihmiselon kaikkein surullisimpia ja traagisimpia tapauksia. Sipilä raportoi uransa aikana Suomen kansalle lukuisista ikävistä uutista, muun muassa Helsingin poliisimurhista, Konginkankaan bussionnettomuudesta ja kouluammuskeluista.

Iltalehden haastattelussa vuonna 2018 hän kuitenkin kertoi, etteivät tapaukset vaikuttaneet häneen enää aivan samoin kuin vielä uran alussa.

”Kyllä siihen tietyllä tavalla paatuu, kun on juttuja seurannut”, hän kertoi.

Lapsiin kohdistuneisiin rikoksiin ei kuitenkaan kokeneinkaan rikostoimittaja voinut tottua.

”Kun mennään julmiin tapauksiin, kuten Vilja Eerikan, ne hätkähdyttävät. On hyväkin, että hätkähdyttävät”, Sipilä sanoi.

Vuonna 2019 Jarkko Sipilä kertoi IS:n haastattelussa, että vaikka monista tosielämän rikoksista saisi toimivan dekkarin, esimerkiksi juuri Vilja Eerikan tapauksesta dekkaristi ei koskaan kehittäisi kirjaa.

8-vuotias Vilja Eerika kuoli äitipuolensa ja isänsä kiduttamana vuonna 2012.

Intohimoisesti työhönsä ja rikosten maailmaan suhtautunut Jarkko Sipilä ideoi vuonna 2015 Helsinkiin suositun rikoskävelyjen konseptin.

Senaatintorilta lähteneen kävelyn aikana Sipilä johdatteli kuulijansa Helsingin rikoshistoriaan. Kaupungin rikostapauksista syntyi myös kirja vuonna 2018.

Jarkko Sipilä oli naimisissa, ja hänellä on kolme jo aikuista lasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat