Kansallis­teatterin karnevalistinen Faust tuo lavalle teatterissa harvoin nähdyn vieraan: Jumalan

Vallilan uusissa tiloissa nähtävän esityksen osatekijät ovat huomionarvoisen vahvoja, mutta ne kaikki tuntuvat kertovan hieman eri tarinaa.

Aksa Korttila on Greta ja Juha Varis Mefistofeles.

1.4. 16:58

Faust. Kansallisteatterin ensi-ilta Vallilan kansallisteatterissa 31.3. Johann Wolfgang von Goethen näytelmän ja sen aikaisempien suomennosten pohjalta dramatisoinut Eva Buchwald. Ohjaus Anne Rautiainen. ★★★

Jumalan ja paholaisen leikeissä ihminen on pelkkä nukke.

Mutta kuinka käy Johann Wolfgang von Goethen klassikkoteokselle Faust tämän päivän teatterintekijöiden käsissä?

Kansallisteatterin alkutekijöihinsä puretussa Faustissa käytetään monipuolisesti hyväksi teatterin keinoja, muun muassa nukketeatteria, mutta esityksen jälkeen tunnelma on kieltämättä kuin lastenjuhlissa, missä kaikki lelulaatikot on tyhjennetty pitkin lattioita.

Mieli on iloinen siitä, että kaikki sujui lopulta vallan mainiosti, vaikka kaaos on valtava.

Vallilan väistötiloissa nähtävässä esityksessä riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta myös kovin pakkotahtista paahtamista.

Ohjaaja Anne Rautiainen onnistui viisi vuotta sitten sovittamaan Mihail Bulgakovin järkälemäisen romaanin Saatana saapuu Moskovaan taitavasti normaalimittaiseksi teatteriesitykseksi Kansallisteatterin Willensaunaan. Mestari ja Margarita nimellä toteutetun esityksen keskeisissä rooleissa nähtiin muun muassa Marc Gassot, Juha Varis ja Annika Poijärvi, jotka nyt näyttelevät Faustia, Mefistofelesta ja Jumalaa.

Faustin dramatisoinnista vastaava Eva Buchwald on lähtenyt rakentamaan kokonaisuutta ikään kuin Goethen kaksiosaisen näytelmän tekstifragmenteista. Samalla hän on tehostanut tarinan historiallisia kerrostumia käyttämällä hetkittäin Valter Juvan ja Otto Mannisen vanhoja suomennoksia, joiden runollinen kieli vaikuttaa nykyisin hassun kimurantilta.

Jumalan ja paholaisen välinen asetelma muodostuu uudessa sovituksessa niin hallitsevaksi, että se peittää alleen leikillisyyteen huomattavasti luontevammin taipuvan kehystarinan esitykseen valmistautuvasta teatteriseurueesta, joka puolestaan kiistelee keskenään teatterin tehtävästä ja perimmäisestä merkityksestä.

Juha Varis tekee Mefistofeleesta hyvin näyttämöllisen hahmon, jossa on mukana aimo annos Uuno Turhapuroa ja kabaree-teatterin seremoniamestaria. Annika Poijärven esittämän Jumalan epäkiitollisena tehtävänä on olla alati läsnä, mutta lähinnä omalla korokkeellaan istuen.

Jumalan tuominen näyttämölle on hankalaa ja harvinaista, koska yleensä draamassa on kysymys ihmisestä ja hänen loputtomasta etsimisestään, pelostaan ja kaipauksestaan.

Katsojan kannalta esitys toimisi sutjakammin, jos Mefistofeleen rinnalle olisi asetettu jokin samalla tasolla oleva hahmo, esimerkiksi arkkienkeli. Miimikon taitojaan sinänsä tehokkaasti käyttävä Faustin esittäjä Marc Gassot olisi samalla vapautunut tiukan marionettimaiseksi pelkistyneestä roolihahmostaan.

Katri Rentto on tehnyt Faustiin lavastuksen, joka tehokkaasti onnistuu sitomaan yhteen muuten hajanaisia aineksia. Pyörönäyttämön ja harsolavastukseen heijastuvan videokuvan yhteisvaikutuksesta syntyy mykistäviä näkökulmia, joiden mahdollisuuksia ohjaaja ei kuitenkaan suuremmin hyödynnä.

Marzi Nymanin Goethen teksteihin säveltämät laulut jäävät kaikesta linjakkuudestaan huolimatta aika irrallisiksi ohjelmanumeroiksi. Musiikki saa kunnolla tukea oikeastaan vasta väliajan jälkeen, jolloin lavalle ilmestyy Aksa Korttilan esittämä Faustin rakastettu Greta.

Korttilan vahva fyysinen ilmaisu ja Nymanin selkeä sävelkieli löytävät yhteisen harmonian, joka näytelmän teemaan sopivalla tavalla myös kohoaa sfääreihin.

Musiikki Marzi Nyman, koreografia Jenni Nikolajeff, lavastus Katri Rentto, puvut Saija Siekkinen, naamiointi Jari Kettunen, nuket Heini Maaranen ja Sanna Sucksdorff, valot Ville Toikka, videot Pyry Hyttinen, ääni Esa Mattila. Rooleissa Marc Gassot, Juha Varis, Annika Poijärvi, Aksa Korttila, Kristiina Halttu, Harri Nousiainen, Pirjo Määttä, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen.

Oikaisu 2.4.2022 klo 14.47: Korjattu Marc Gassotin nimen oikeinkirjoitusasu. Aiemmin jutussa luki virheellisesti Cassot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat