Suomalais­teatteri esittää sodan jalkoihin jääneiden ukrainalaisten kirjoittajien tekstejä, jotka on päivätty viime perjantaille

Klockriketeatern aikoo jatkaa yhteistyötä myös venäläisten taiteilijoiden kanssa, sodasta huolimatta. ”Emme halua rangaista kollegoita toistamiseen. He ovat saaneet jo kärsiä Putinin hallinnosta”, sanoo teatterinjohtaja Dan Henriksson.

9.3. 16:13

Helsinkiläinen Klockriketeatern osallistuu Kansallisteatterissa 20. maaliskuuta järjestettävään Ukrainan tukikonserttiin poikkeuksellisella tavalla. Ryhmä esittää ukrainalaisten kirjoittajien tuoreita tekstejä, jotka on tehty Venäjän hyökkäyksen alettua.

”Tekstit on päivätty 4.3.”, Klockriketeaternin johtaja Dan Henriksson sanoo.

Dan Henriksson

”Ne ovat mininäytelmiä, joista luetaan muutaman minuutin mittaisia katkelmia.”

Tuoreet ukrainalaistekstit kuvaavat ukrainalaisten tilannetta juuri näinä aikoina, jolloin osa pakenee maasta ja osa jää soitaan.

Klockriketeaternin sekä ukrainalaisten kirjoittajien ja teatterintekijöiden kontaktit perustuvat kansainväliseen Insulted. Belarus -verkostoon, joka syntyi viime vuonna Valko-Venäjän hallinnon vastaisten mielenosoitusten tueksi.

Sen alullepanijana oli valkovenäläinen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Andrei Kureitšik. Hänen Insulted. Belarus -tekstiään esitettiin 25 eri maassa. Klockriketeatern tuotti tekstistä viime vuonna ruotsinkielisen videoesityksen, ja teoksesta kuultiin myös suomenkielinen verkkoesitys Kansallisteatterin ja Ylen yhteistyönä.

Klockrikeateatern on tehnyt yhteistyötä myös venäläisten taiteilijoiden kanssa. Dan Henriksson sanoo, että yhteistyötä jatketaan edelleen sodasta huolimatta.

”Emme halua rangaista kollegoita toistamiseen. He ovat saaneet jo kärsiä Putinin hallinnosta”, Henriksson sanoo.

”Pidämme yhteyttä yksittäisten taiteilijoiden kanssa, emme valtiollisten laitosten kanssa.”

Kansallisteatterin Ukrainan tukikonsertissa kuullaan musiikkia ja runoutta. Konsertin lipputuotto ohjataan lyhentämättömänä Unicefille Ukrainan sodan jalkoihin jääneiden lasten ja perheiden auttamiseksi.

Tukikonsertti Ukrainalle Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä sunnuntaina 20.3. klo 17.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat