Koomikko Bianca Kronlöfin kirja on viisas, hauska ja oivaltava, ja jokaisen miehen pitäisi lukea se

Viikon suosituksissa myös Aleksis Kiven tarina klovnerian keinoin sekä fiktiivisen espoolaisen radiokanavan elämää kuunnelman muodossa.

Bianca Kronlöf on ruotsalainen näyttelijä ja koomikko.

12.3. 2:00

Yksi tämän hetken näkyvimmistä ruotsalaisista feministeistä on näyttelijä ja koomikko Bianca Kronlöf, joka kirjoitti viime vuonna miehille suunnatun kirjan. Brev till mannen (Albet Bonniers Förlag) muodostuu lyhyistä kirjeistä erilaisille miehille, esimerkiksi hämmentyneille, syntymättömälle pojalle, isälle, niille miehille, jotka lyövät tyttöystäviään ja niille, jotka luulevat, että feminismissä olisi kyse miesvihasta.

Kronlöf käsittelee tunteita, seksiä, väkivaltaa, maskuliinisuutta. Hän pureutuu sukupuolten välisiin valtarakenteisiin ja yrittää kertoa miehille miehistä ja naisista esimerkkien kautta. Kronlöf on analyyttinen ja ymmärtävä mutta silti tiukka. Ennen kaikkea hän puhuu suoraan ja jämäkästi, henkilökohtaisten kokemustensa kautta. Kronlöf kirjoittaa myös hyvin hauskasti ja nokkelasti, mikä ei toisaalta ole kovin suuri yllätys sanavalmiilta koomikolta.

Viimeistään nyt voi unohtaa Uma Aaltosen nuorille suunnatut 1980-luvun seksivalistuskirjat. Kronlöf päivittää teemat uudelle vuosituhannelle. Teoksessa on niin paljon viisaita ajatuksia ja oivalluksia, että sen pitäisi löytyä jokaisen miehen kirjahyllystä. Se pitäisi myös ehdottomasti kääntää suomeksi.

Bianca Kronlöf: Brev till mannen, 125 s. (Albert Bonniers Förlag)

Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama esittävät kaikki roolit. Musiikin johtamisesta vastaa taustalla näkyvä Niko Kumpuvaara.

Aleksis Kiveä riemastuttavasti

Pakko myöntää, että Aleksis Kivi teatteriesityksen aiheena ei välittömästi saa innostumaan. Mutta kun toteuttajana on klovneriaan sekä klassikkotulkintoihin erikoistunut näyttelijäkaksikko, jonka esityksiä en ole aiemmin ehtinyt nähdä, uteliaisuus kasvaa. Ja onneksi kasvoi.

Red Nose Companyn Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman Kansallisteatterissa suurella näyttämöllä nähtävä esitys on todella riemastuttava. Ja sivistävä! Kyllä nautin. Kyllä kannatti nähdä!

Red Nose Companyn Aleksis Kivi Kansallisteatterissa

Radion Stagen toimittajia esittävät Martti Suosalo ja Riia Kataja. Veera Kiiskinen (oik.) on uudistusta suunnitteleva konsultti.

Radio Stage elää kuunnelmana

Jos Juha Jokelan Espoon kaupunginteatteriin kirjoittama ja ohjaama Esitystalous 3 – Radio jäi neljä vuotta sitten näkemättä, ei hätää, sen voi kokea yhä myös kuunnelmana. Eikä haittaa, vaikka esityksen olisi nähnytkin. Itse pidän tarinasta ehkä jopa enemmän tässä muodossa.

Fiktiivisen espoolaisen paikalliskanavan Radio Stagen perustukset vavahtelevat, kun konsultti saapuu uudistamaan kanavailmettä. Hän haluaa lisää säpinää, kepeyttä, improvisaatiota ja tähtijuontajia. Tilanteet ovat tunnistettavia ja uskottavia. Muutoksen vaateissa kiemurtelevien radiopersoonien hämmennys herättää sympatiaa. Näyttelijät ovat mainioita ja heidän hyrisevän pehmeitä ääniään kuuntelee mielellään.

Radio Stage, Yle Areena

Eniten uusia varauksia Helmet-kirjastoissa 2.–9.3. saaneet kirjat.

Kaunokirjallisuus

1) Soili Pohjalainen: Ihon alla

2) Camilla Grebe: Levoton mieli

3) Meri Valkama: Sinun, Margot

4) Timo Parvela: Kepler62, Kirja kaksi: Lähtölaskenta

5) Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan perijä

6) Yrsa Sigurðardóttir: Nukke

Tietokirjat

1) Lenita Airisto: Noitanaisen ilosanoma

2) Venla Kuoppamäki: Sun poika kävi täällä

3) Anne Applebaum: Punainen nälkä – Stalinin sota Ukrainassa

4) Laura Kolbe: Keho, matkoja ikään, mieleen ja minuuteen

5) Henna Karppinen-Kummunmäki:Tyttöjen vuosisadat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat