Taidehistorioitsija Harri Kalha paljastuu näyttelyssä taitavaksi kollaasitaiteilijaksi, jonka sakset ovat yhtä terävät kuin hänen kynänsä

Harri Kalha yhdistelee taitavasti vanhoista kuvista surrealistisia kollaaseja.

Harri Kalha, Kadonnut omakuva, 2021, kollaasi.

12.3. 16:15

Kollaasi

Harri Kalha: Un/nature: toinen luontoni 27.3. saakka galleria Duetossa (Kalevankatu 15). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Taidehistorioitsija Harri Kalha (s. 1962) on tullut tunnetuksi tuotteliaana ja tarkkasilmäisenä kirjoittajana. Galleria Dueton näyttelyssä hän paljastuu myös taitavaksi kollaasitaiteilijaksi, jonka sakset ovat yhtä terävät kuin hänen kynänsä.

Kyseessä on Kalhan ensimmäinen yksityisnäyttely. Taiteilijana hän debytoi vuonna 2020 Hämeenlinnan taiteilijaseuran kesänäyttelyssä.

Kalhan kollaaseissa näkyy tarkka muodontaju ja taidehistorioitsijan katse. Kalha yhdistelee teoksissaan vanhoista tietosanakirjoista leikkaamiaan kuvia sommitelmiksi, joissa luonto ja kulttuuri sulautuvat yhteen surrealistisiksi symbiooseiksi.

Perhosen siipi näyttää kangasharsolta kreikkalaisen ruukun ympärillä ja mehiläispesästä löytyy veistokselle peruukki.

Tyypillinen neronleimaus löytyy teoksesta Kadonnut omakuva (2021). Kalha on korvannut Helene Schjerfbeckin pronssimuotokuvan kasvot puun kaarnan pyörteisillä muodoilla, jotka tuovat mieleen taiteilijan myöhäiskauden omakuvien luisevat piirteet.

Kalhan kollaasit synnyttävät sitä erikoislaatuista tyydytystä, joka syntyy asioiden sopiessa odottamattoman hyvin yhteen. Kollaasien sisällölliset rinnastukset ovat herkullisia, ja niin ovat myös niiden visuaaliset oivallukset, joissa kuvien viivat ja muodot loksahtavat täydellisesti paikoilleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat