Jos on lukenut Raymond Chandlerinsa ja kaipaa lisää samaa, voi hyvin turvautua Ari Wahlsteniin

Kuudes Kit Karisma -jännäri on jälleen perinteinen ja perinnetietoinen kovaksikeitetyn lajityypin edustaja.

Kyynelten laakso on jo kuudes Ari Wahlstenin kirjoittama Kit Karisma -dekkari.

6.4. 13:42

Romaani

Ari Wahlsten: Kyynelten laakso. Crime Time. 270 s.

Tummaihoinen yksityisetsivä Kit Karisma, tuo Suomen John Shaft, seikkailee jo kuudennen kerran Ari Wahlstenin uudessa Karisma-dekkarissa. Siinä juuri tätinsä hautajaisista Miamista palannut Karisma joutuu todistamaan arvostamansa rikoskomisario Markus Hurmeen autopommimurhaa.

Murhan jäljet johtavat kuusi vuotta aiemmin tapahtuneeseen arvokuljetusryöstöön, jonka kaksi tekijää ovat juuri vapautuneet vankilasta. Toinen on kadonnut heti vapautumisensa jälkeen ja toinen murhattu.

Nimettömän ilmiannon vuoksi poliisilla on syytä epäillä, että Hurme oli ryöstön kolmas, tuntemattomaksi jäänyt tekijä. Kahden miljoonan euron ryöstösaalista ei ole koskaan löytynyt.

Kit Karisma ei usko tuttavansa syyllisyyteen, vaan hän alkaa omin päin selvittämään Hurmeen murhaa. Avukseen Kit saa nuoren rikoskonstaapeli Annika Michelsonin, joka viime aikoina oli työskennellyt Hurmeen kanssa.

Parivaljakon tutkimukset vievät paitsi vaarallisiin tilanteisiin, myös hämäriä vedonlyöntibisneksiä pyörittävän Niklas Inarin piireihin. Niin Inari kuin jotkut muutkin haluaisivat löytää kadonneet rahat, ja he ovat niiden vuoksi valmiita vaikka mihin.

Wahlstenin dekkarit ovat hyvin perinteisiä ja perinnetietoisia kovaksikeitettyjä yksityisetsiväjännäreitä, jotka kurkottavat vuosikymmenien taakse lajin kultakausiin. Menneinä vuosikymmeninä yksityisetsivädekkareita ilmestyi meilläkin sekalaisissa kioskikirjasarjoissa kyllästymiseen asti, mutta viime vuosina lajityyppi ei ole enää ollut yhtä laajalle levinnyt.

Pastisseista Karisma-dekkareissa on siis pitkälti kyse, ja niiden pyörittämiseen Wahlstenilla on sekä taustatietoja että kykyä. Kyynelten laaksokin etenee oikeaoppisesti ja jouhevasti, ja jotenkin Wahlsten saa varsin amerikkalaistyyliset juonenkäänteet istumaan suhteellisen luontevasti nykyhelsinkiläisiin maisemiin.

Ja onpa mukana myös sellainenkin kovaksikeitettyjen dekkareiden klisee kuin ylimaallisen kaunis ja petollinen, hieman misogyynisesti nähty naishahmo, jollaisten käytön muuan René Raymond eli James Hadley Chase vei aikoinaan äärimmäisyyksiin.

Jos on lukenut Dashiell Hammettinsa, Raymond Chandlerinsa ja Ross Macdonaldinsa ja kaipaa lisää samaa, voi hyvin turvautua Ari Wahlstenin Kit Karisma -kirjoihin. Ne pyrkivät kovasti siihen turvalliseen ajatukseen, ettei fiktiivisten yksityisetsivien maailmassa sitten 1940-luvun ole periaatteessa muuttunut mitään.

Paitsi lankapuhelin kännykäksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat