Viikon kirja nostaa esiin nykyajan vääristyneen suhteen tarinoihin – Runeberg-voittaja on vaikuttava romaani

Marisha Rasi-Koskisen teos kysyy, huomioimmeko tarpeeksi kertomusten vallankäyttöä omassa arjessamme.

Laaja ja vaikuttava Rec on Marisha Rasi Koskisen kuudes kaunokirjallinen teos.

19.3. 11:18

Kriitikko Arla Kanerva totesi heti alkuun: ”Marisha Rasi-Koskisen Rec on tämän vuoden suurimpia ja vaikutta­vimpia teoksia” (HS 4.11. 2020). ”Eikä pelkästään sivu­määränsä puolesta.”

”Romaani pirstoo tarinan, ja muoto ja sisältö lomittuvat ja peilautuvat tavoilla, joita on vaikea yhdistää yhteenkään toiseen teokseen”, hän kirjoitti. ”Recissä sisältöä ei ole ilman muotoa, eikä muotoa ilman sisältöä.”

Keskeinen kysymys on, huomioimmeko tarpeeksi kertomusten vallankäyttöä omassa arjessamme?

Runeberg-palkinnon Rasi-Koskinen sai teoksestaan helmikuussa 2021.

Palkintoperustelujen mukaan Rec on ”harvinaisen rohkea proosaluomus, kerrontaa, muotoa ja tilallisuutta yhdistävä ja testaava taideteos, joka muistuttaa tarinankerronnan vaarallisesta potentiaalista. Rec on myös peli, silmänkääntötemppu, vakava leikki, mysteeri ja elämys, joka avautuu uusilla lukukerroilla erilaisena.”

Tekijänsä kuudes kaunokirjallinen teos nostaa esiin nykyajan vääristyneen suhteen tarinoihin.

Toisaalta kaikki, politiikkaa ja tiedettä myöten, halutaan tarinallistaa. Toisaalta elokuvan tai kirjan tarinan arvo nousee ­aivan erityisesti, jos se perustuu tositapahtumiin. Se, missä mielessä ja missä määrin mikään tarina on ”tosi”, näytetään Recissä vahvasti ongelmallisena.

Tallentamista käydään läpi erityisesti valokuvaamisen kautta. Mitä valokuva kuvaa, mitä sen taustalla tapahtuu? Minkälaisissa kuvissa me itse olemme taustaa?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat