Monitaiteinen Ghost Town hykerryttää synkästä tematiikastaan huolimatta

Aavikolle sijoittuva nykysirkusesitys maalailee lopun tunnelmia.

Sakari Männistö ja Emmi Pennanen Ghost Town -esityksessä.

17.3. 16:09

Nykysirkus

Agit-Cirkin ja Makeshift Companyn Ghost Town Cirko – Uuden sirkuksen keskuksessa 16.3.

Aavekaupunki, jossa eksynyt tuuli ujeltaa ajan riepottelemien, hiekkaan juurtuneiden rakennusten lävitse. Ollaan syrjään unohdetulla aavikolla, joka sijoittuu ajallisesti ja maantieteellisesti ei-mihinkään. Tämä on Agit-Cirkin ja Makeshift Companyn yhteisesityksen lähtöpiste.

Ghost Town pureutuu lopun teemaan. Kuin tiimalasissa, aavikon hiekka valuu katosta kapeana norona kasaksi lasten puhallettavaan uima-altaaseen. Kaikki, myös meillä vain lainassa oleva ihmiskeho, on väliaikaista ja loppuun kuluvaa. Päättyykö maailma jäähän vai tuleen? Menneisyyden aaveet saavuttavat, vai ehtiikö skorpioni ensin?

Synkästä tematiikastaan huolimatta Ghost Town onnistuu hykerryttämään – ja tekee sen tyylillä. Viimeisten aikojen tunnelmiin syvennytään muun muassa livenä yleisön edessä kuvatulla Corn Flakes -videolla, jossa rapeana sinnittelevät riisimurot lopulta löystyvät maitoon. Miltä kulahtaneen lampaantaljan kosketus tuntuu?

Autiomaassa kelluva, katosta roikkuva autonromu on esineellisenä ratkaisuna oivaltava – mitä kaikkea muuta näyttämölle voisikaan rakentaa lavasteen kappaleita sopivassa suhteessa kattoon ripustaen?

Tyylikkäästi kaurismäkeläisittäin virittyneet esiintyjien väliset kohtaamiset maustavat kulkua.

Yltäkylläisen monitaiteinen Ghost Town tuo näyttämölle pitkänlinjan sirkustaiteilija, jonglööri Sakari Männistön, muun muassa Tero Saarinen Companyssa tanssivan Emmi Pennasen, mediataiteilija Aku Meriläisen sekä äänellisesti näkemäänsä ja kokemaansa tulkitsevan foley-artisti Heikki Kossin, jonka kädenjäljen voi kuulla lukuisissa palkituissa kotimaisissa ja kansainvälisissä elokuvissa.

Ghost Townin nerokas äänimaailma syntyy, kun Kossi rapistelee käpyjä ja kiviä, kumauttelee isoa pellinpalaa, vääntelee pippurimyllyä ja narisuttelee vanhaa saranaa – muun muassa. Hienoa, että foley ja nykysirkus ovat löytäneet toisensa!

Monitaiteinen esityskokonaisuus syntyy hämmästyttävänä yhteistyönä eri alojen välillä. Ensi-illan pienistä teknisistä ongelmista huolimatta jongleeraus, tanssi, äänet ja liikkuva kuva kulkivat sulavasti käsi kädessä kohti tarinan loppua.

Yhteensä yli kolmetuntinen ilta koostuu kolmesta osasta. Se alkaa performatiivisella, ruosteisen road tripin tunnelmaan virittelevällä kuvaelmalla, johon katsoja voi tulla paikalle milloin itselle sopii. Välissä on varsinainen esitys istumapaikkoineen, ja lopuksi vielä installaatiomainen tila, jossa voi kuljeskella ja sulatella kaikkea illan aikana käsiteltyä.

Konsepti ja ohjaus Emma Lister, konsepti, ohjaus ja sirkus Sakari Männistö, koreografia, ohjaus ja tanssi Emmi Pennanen, ohjaus ja foley Heikki Kossi, ohjaus ja mediataide Aku Meriläinen, valosuunnittelu Jessica Hung Han Yun, taiteellinen suunnitelu ja nukkesuunnittelu Alice Williamson, dramaturgi Jarkko Lehmus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat