Erilaisessa puutarhaohjelmassa puhutaan kestävästä kehityksestä, ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta

Tulevaisuuden unelmapuutarhat -ohjelman avausjaksossa vieraillaan lontoolaisella kaupallisella kaupunkiviljelmällä, joka sijaitsee väestönsuojassa 33 metriä maanpinnan alla.

Lontoolaisen Steven Dringin (vas.) yritys kasvattaa salaatteja maailmansodan aikaisessa väestönsuojassa ilman multaa. Tulevaisuuden unelmapuutarhat -sarjan juontaja Flemming Møldrup on tyytyväinen sekä näkemäänsä että maistamaansa.

17.3. 2:00

Television puutarhaohjelmat tulevat talven jälkeen yhtä varmasti kuin kevät, ja lähes poikkeuksetta ne on suunniteltu kotipuutarhureita ja muita multasormia valistamaan.

Tanskalainen Tulevaisuuden unelmapuutarhat (2019) on toista maata, sillä tekijöiden katse ei tällä kertaa pysähdy talon takapihalle. Kyse on yhtä palstanpitäjää paljon isommista asioista, kuten kestävästä kehityksestä, ilmastonmuutoksesta, luonnon monimuotoisuudesta.

Teemat tuntuvat innostavan myös sarjan joviaalia juontajaa, elämäntapa-asiantuntijaksi esittäytyvää Flemming Møldrupia, jonka ensimmäinen matkakohde on poikkeuksellisen kiinnostava. Hän vierailee lontoolaisella kaupallisella kaupunkiviljelmällä, joka sijaitsee väestönsuojassa 33 metriä maanpinnan alla. Siellä on kasvatettu salaatteja vesiviljelyllä jo 12 vuotta, vähemmällä energialla ja ilman torjunta-aineita.

Ajattelemisen aihetta antaa myös Kanadan Montrealissa sijaitsevan supermarketin viherkatto, jossa kasvatetaan kasviksia ja kukkia kaupan tarpeisiin. Matka tarhasta tiskille ei voisi olla lyhyempi.

Sarjan toisessa jaksossa Møldrup käy Singaporessa, Ranskassa ja Saksassa, jossa Thyssenin terästehtaasta on muokattu suuri vaikuttava luonnonvarainen maisemapuisto – vanhaa purkamatta.

Tulevaisuuden unelmapuutarhat, Fem klo 18.45 ja Yle Areena.

Tanskalainen Flemming Møldrup (oik.) tutustuu Kanadan Montrealissa supermarketin katolla olevaan suureen puutarhaan, jossa kasvatetaan vihanneksia ja kukkia kaupan omiin tarpeisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat