Euroviisujen ennakkosuosikki Ukraina saa kilpailla etukäteen nauhoitetulla videolla, jos sota estää matkan

Hiphop-yhtye Kalush Orchestran keulakuva Oleh Psiuk kertoo, että läheisten ihmisten elämät ovat Euroviisuja tärkeämpää. Psiukin mukaan yksi yhtyeen jäsenistä taistelee parhaillaan Kiovassa.

Kalush Orchestran

17.3. 13:46

Ukrainan sodan syttymisen jälkeen on ollut epäselvää, voiko maan euroviisuedustaja Kalush Orchestra osallistua kilpailuun.

Nyt Euroviisujen järjestäjät ovat ilmoittaneet, että hiphop-yhtye voi esiintyä viisuissa videon välityksellä, kertoo muun muassa Dagens Nyheter.

Kalush Orchestran Stefania-kappaletta on pidetty ylivoimaisena ennakkosuosikkina Euroviisujen voittajaksi.

Tämän vuoden Euroviisut järjestävän italialaisen yleisradioyhtiö Rain mukaan tarkoitus on, että Kalush Orchestra esiintyisi paikan päällä. Jos Ukrainan tilanne kuitenkin on kilpailun aikaan toukokuussa sellainen, ettei matkustaminen Torinoon onnistu, saa yhtye osallistua etukäteen nauhoitetun videon välityksellä.

Myös Ukrainan julkinen yleisradioyhtiö Suspline kirjoittaa Instagram-julkaisussaan, että Ukraina valmistuu osallistumaan Euroviisuihin.

Julkisun videolla yhtyeen keulakuva, räppäri Oleh Psiuk kertoo, että vaikka Euroviisut ovat bändille tärkeät, ovat heidän perheidensä ja ystäviensä elämät vielä tärkeämpiä. Psiukin mukaan yksi bändin jäsenistä taistelee parhaillaan Kiovassa.

Räppäri pyytää ihmisiä käyttämään ääntään, jakamaan tietoa sosiaalisessa mediassa sekä auttamaan Ukrainan ilmatilan sulkemisessa.

Uutistoimisto Reutersin haastattelussa Psiuk kertoi, että hän on maassaan auttamassa ihmisiä ja toimittaa muun muassa lääkkeitä apua tarvitseville.

Psiukin mukaan hänen kumppaninsa sen sijaan valmistaa Molotovin cocktaileiksi kutsuttuja polttopulloja toisessa kaupungissa.

"Tyttöystäväni on minusta kolmensadankilometrin päässä, emmekä voi tavata, koska on niin vaarallista. Ilmahälytys soi jatkuvasti."

Lue lisää: Ukrainasta on tullut Euroviisujen ennakkosuosikki, viisuedustaja puolustaa maataan keskellä sotaa: ”Tyttöystävä tekee polttopulloja bunkkerissa”

Vaikka mielessä ovat muut asiat kuin Euroviisut, ei kolmihenkinen yhtye ole täysin vielä torpannut osallistumistaan. Tällä hetkellä he harjoittelevat Stefania-kappalettaan erillään. Psiukin mukaan kappaleesta on tullut ukrainalaisia yhdistävä kappale sodan keskellä.

”Yritän olla kilpailuissa hyödyllinen Ukrainalle. Sodan loputtua tarvitsemme silti aikaa maan jälleenrakentamiseen. Maamme on raunioina”, hän sanoi Reutersille.

”Jos ajattelet, että tämä ei voisi tapahtua sinut maassasi, olet väärässä: mitään takuita ei ole. Mekin ajattelimme niin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat