Peltirumpu-romaanin elokuvasovituksessa yhteiskuntakuvauksen maaginen realismi saa sekä irvokkaita että absurdeja piirteitä

Elokuvasta esitetään pidempi ohjaajan versio.

Oskar Matzerathia esittää 11-vuotias David Bennent.

19.3. 2:00 | Päivitetty 19.3. 9:18

.

Draama

Peltirumpu ★★★★

Die Blechtrommel, Saksa 1979

Teema 21.05 ja Yle Areena (K16)

Oskar ei olisi halunnut syntyä mutta takaisin kohtuunkaan ei päässyt. Hän tiesi saavansa kolmevuotislahjaksi punavalkoiseksi lakatun peltirummun. Sen koommin hän ei enää kasvaisi vaan tarkkailisi kaoottista maailmaa pienen pojan kehosta. Tahtonsa hän saisi läpi huutamalla niin että lasi särkyy.

Günter Grassin esikoisromaani Peltirumpu ilmestyi vuonna 1959, suomennokset 1961 ja 2009. Volker Schlöndorffin elokuvatulkinta vuodelta 1979 voitti (jaetusti) Kultaisen Palmun Cannesissa sekä Oscarin parhaana vieraskielisenä elokuvana. Kumpikin tunnustus oli ensimmäinen saksalaiselle elokuvalle.

Aikuisia, aikalaistuntoja sekä natsien valtaannousua kuvataan pojan silmin, maagisen realismin keinoin, sekä irvokkain että absurdein yksityiskohdin. Keskeisenä tapahtumapaikkana on Danzig, nykyinen Gdańsk.

Ohjaaja Schlöndorff ei joutunut taistelemaan taiteellisten näkemystensä puolesta mutta koki tyytymättömyyttä lopputulokseen. 30 vuotta ensi-illan jälkeen hän sai käsiinsä vanhan filmimateriaalin sekä alkuperäisten tuottajien perikunnilta luvan liittää työhön siitä pois jätettyjä kohtauksia.

Syntyi 20 minuuttia pidempi ohjaajan versio, jossa korostuu, kuinka lukeneena ja aikuisenoloisena Oskar aloittaa kasvukatkonsa. Se esitetään Suomessa nyt ilmeisesti ensimmäistä kertaa.

Oskaria esittää 11-vuotias David Bennent. Hänen kuin läpi katsovat silmänsä tuovat hahmolle kauhuelokuvamaista lisäulottuvuutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat