Vaikuttava uutuuskuunnelma Ei kenenkään astia kuljettaa Minna Canthia kolmessa eri ajassa – Näyttelijät tekevät saumatonta yhteistyötä

Anni Mikkelssonin kuunnelma käsittelee eri sukupolvien suhdetta Canthiin sekä tämän vaikutusta eri aikakausina näihin päiviin asti.

Kuunnelman rooleissa ovat Jonnakaisa Risto (vas.), Satu Tuuli Karhu, Vera Veiskola ja Seela Sella.

20.3. 2:00 | Päivitetty 20.3. 9:18

Minna Canth (Jonnakaisa Risto) on 1880-luvulla uupunut ja masentunut. Hän on saanut seitsemännen lapsensa ja jäänyt juuri ennen sitä leskeksi. Hän ei tahdo pienokaistaan syliinsä, vaikka pitäisi imettää.

Kirjallisuuden opiskelija Hanna (Satu Tuuli Karhu ja Seela Sella) huomaa 1950-luvulla olevansa raskaana opiskelutoverilleen. Hänen optimisminsa kaiken ratkeamisesta helposti törmää aborttia hakiessa ajan henkeen. Itsellinen nainen ei turvaudu puoskariin vaan karmeaan väkivaltaan itseään kohtaan.

2020-luvulla kolmekymppinen Vilja (Vera Veiskola) ei ole raskaana. Fyysisyyttään hän ei kuitenkaan pääse pakoon, biologiasta muistuttavat kuukautiset ja hormonien viestit. Ja samaan aikaan useimmille nuoruuden ystäville on siunaantunut ”lapsi, heterosuhde ja järkevä talvitakki”.

Anni Mikkelssonin kuunnelma Ei kenenkään astia tarttuu syvimpään sukupuolten väliseen epätasa-arvoon ja muistuttaa siitä karun ruumiillisesti raskauspahoinvointeineen, kipuineen ja turvonneine rintoineen. Äidinvaisto ei aina riitä, mutta lastaan – kuolluttakaan – ei pääse pakoon koskaan.

Kuunnelman nimi viittaa tietenkin Raamatun mainintaan naisesta ”heikompana astiana”. Mutta yhdistettynä tarinan juoneen sanasta ”astia” tulee myös aika makaaberi mielleyhtymä kohtuun.

Kirjailija Minna Canth (1844–1897) on tosiaan yksi kuunnelman päähenkilöistä, mutta tarina käsittelee myös eri sukupolvien suhdetta Canthiin sekä Canthin vaikutusta eri aikakausina näihin päiviin asti.

Vaikuttavan kuunnelman ainoa rasite on aikatasojen limittymisen aiheuttama hienoinen sekavuus, jota ei helpota se, että keskimmäinen päähenkilöistä esiintyy kahdessa eri ajassa kahden näyttelijän tulkitsemana.

Viimeistään lopussa palikat kuitenkin loksahtelevat kohdilleen eri sukupolvien näyttelijöiden saumattomassa yhteistyössä.

Ei kenenkään astia sisältää viittauksia Canthin viimeiseksi jääneeseen näytelmään Anna Liisa (1895), jonka vuonna 1979 valmistunut Taisto-Bertil Orsmaan radiodramatisointi löytyy Areenasta. Siinä esiintyvät käsitykset siveellisyydestä ja kunniasta muistuttavat, miten lähellä nykyään lähinnä talebaneihin yhdistetyt asenteet naisia kohtaan ovat omassakin historiassamme.

Tarinan nuorta naista peilataan vahvasti isän ja sulhaskandidaattien näkökulmasta. Lapsenmurha kaatuu täysin naisen niskaan. Lapsen isälle ei aseteta tapahtuneesta mitään vastuuta.

Ei kenenkään astia, Radio 1 klo 18.00 ja Areena. Anna Liisa, Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat