Symboliset maisemat ja pääosan Jamie Dornan tukevat HBO:n epätasaista The Tourist -sarjaa, joka on paljon velkaa Fargo-elokuvalle, mutta joka myös onnistuu yllättämään

Australian hurmaavan karuille takamaille sijoittuvassa sarjassa mies menettää muistinsa tahallaan aiheutetussa auto-onnettomuudessa.

Muistinsa menettänyttä miestä esittää pohjoisirlantilainen Jamie Dornan. Hänellä on tärkeä rooli myös Kenneth Branaghin tuoreessa Belfast-elokuvassa, mutta laajimmin Dornan tunnetaan Fifty Shades -elokuvasarjan ja The Fall -jännityssarjan miespääosista.

20.3. 2:00 | Päivitetty 20.3. 9:19

Australian takamaa, Outback, on oiva tienoo äkillisen muistinmenetyksen potemiseen: tuuli pöllyttää savannia kuin muistojen karttaa puhtaaksi pyyhkien, maantie jatkuu tuppisuisen suorana horisonttiin asti ja tienvarren mainoksesta saattaa hahmottua nuoli, mutta teksti on ruostunut näkymättömiin.

Tunnelmaa luovat ja samalla symboliset maisemat ovat parasta antia kuusiosaisessa koomissävytteisessä jännityssarjassa The Tourist, mutta eivät suinkaan sen ainoa vahvuus.

Belfastissa syntynyt Jamie Dornan sopii hyvin irlantilaisittain englantia puhuvaksi mieheksi, joka taittaa Australiassa matkaa pikkuautolla. Hän joutuu rekka-auton ahdistelemaksi Kauhun kilometrit -elokuvan hengessä ja lopulta menettää kolarissa muistinsa.

Tapauksesta kiinnostuu pikkukaupungin konstaapeli Helen Chambers (Danielle Macdonald), joka arkielämässään valmistelee häitä takakireän Ethanin (Greg Larsen) kanssa. Mukavasta Chambersista on tehty vähän kankeasti sarjan pääasiallinen komiikan lähde, mutta aivan näin yksioikoisesti ei onneksi jatketa loppuun saakka.

Amnesiasta kärsivän tulokkaan tapauksesta kiinnostuu nuorempi konstaapeli Helen Chambers (Danielle Macdonald).

Aina alun auto-onnettomuudesta lähtien The Touristia pilkuttaa epäuskottavuus, joka harmillisesti yltää loppuvaiheiden selityksiin saakka. Väkivalta on paikoin itsetarkoituksellista.

Käsikirjoittajaveljekset Harry ja Jack Williams ovat lainailleet paljon, etenkin Coenin veljesten Fargo- elokuvasta ja sitä seuranneesta tv-sarjasta. Samanlaista sujuvuutta tai tyylin yhtenäisyyttä Williamsit eivät tavoita, mutta toisaalta päätösjakso yllättää nimenomaan aineksilla, jotka eivät saumatta istu tällaiseen tarinaan.

Vähän kuin öiselle maantielle loikkaisi kengurun sijaan tapiiri. Mikä on enimmäkseen kiva.

The Tourist, HBO Max. (K16)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat