Steven Spielbergin The Post muistelee yhtä amerikkalaisen journalismin huippuhetkistä – Elokuva sijoittuu vuoteen 1971 mutta kertoo myös vuodesta 2017

Elokuvassa puolustetaan mediaa, sananvapautta, totuuden olemassaoloa ja totuuden julkituomista sekä vastustetaan sensuuria ja mielivaltaa.

Bob Odenkirk (vas.), Tom Hanks ja David Cross esittävät The Washington Postin sankaritoimittajia.

19.3. 2:00

Draama

The Post ★★★

USA 2017

Ava klo 1.35 sekä Sub ti 22.3. klo 22.00 (K7)

Vuonna 1971 New York Times ja Washington Post julkaisivat Vietnamin sotaa käsitteleviä paljastusjuttuja, jotka perustuivat vuodettuihin salaisiin asiakirjoihin, niin kutsuttuihin Pentagonin papereihin. Nixonin hallinto vaati kiivaasti julkaisemisen lopettamista.

Elokuva kertoo tapahtumista Washingtonin Postin päätoimittajan Ben Bradleen (Tom Hanks) sekä kustantajan Katharine Grahamin (Meryl Streep) näkökulmasta.

The Post sai ensi-iltansa joulukuussa 2017, noin vuosi Donald Trumpin valtaannousun jälkeen. Presidentin suhde laatujournalismiin oli avoimen vihamielinen. Spielberg on kertonut, että Trumpin hallinnon hyökkäykset mediaa kohtaan saivat hänet kiirehtimään elokuvan tekemistä.

Kun elokuvassa näytetään ärtynyttä Richard Nixonia juonittelemassa ja haukkumassa mediaa, moni alkuperäinen katsoja on epäilemättä ajatellut Trumpia.

Elokuvassa puolustetaan mediaa, sananvapautta, totuuden olemassaoloa ja totuuden julkituomista sekä vastustetaan sensuuria ja mielivaltaa. Niiden puolustamisesta oli Trumpin valtaannousun myötä tullut nopeasti erityisen tärkeää.

Historiaan sijoittuvat elokuvat kertovat aina myös siitä ajasta, jolloin ne on tehty. Joskus ne itse asiassa kertovat tekemisajankohdastaan enemmän kuin kuvaamastaan aikakaudesta. Tulevaisuudessa nähdään, pitääkö tämä paikkansa myös The Postin kohdalla.

The Post tehtiin siis nopeasti, ja välillä se tosiaan näkyy. Jotkut repliikit ja kohtaukset ovat yksioikoisia ja kömpelöitä. Elokuva on silti onnistunut ja draamaltaan toimiva ajankuva siitä, miten sekä vuonna 2017 että vuonna 1971 ajateltiin ja tunnettiin.

Meryl Streep on The Washington Postin pitkäaikainen kustantaja Katharine Graham (1917–2001).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat