Brittipariskunnan puutarhaa koristanut 6 000 euron patsas osoittautui kauan kadoksissa olleeksi mestariteokseksi – arvo nousi hetkessä tuhat­kertaiseksi

Italialaisen kuvanveistäjä Antonio Canovan patsaan löytymisestä kerrotaan nyt, sillä se huutokaupataan kesällä. Teoksen myyntihinta voi kohota yli yhdeksään miljoonaan euroon.

Surevaa Magdalenaa esittävä Maddalena Giacente -veistos oli yksi viimeisistä, jonka Antonio Canova ehti tehdä ennen kuolemaansa. Se esiteltiin kuvaajille Christies’in huutokaupassa Lontoossa maaliskuun puolivälissä.

20.3. 14:42 | Päivitetty 25.3. 13:48

Vuonna 2002 brittiläinen pariskunta huusi itselleen noin 6 000 eurolla puutarhahuutokaupassa marmorisen veistoksen, joka esitti lepäävää naista. Pian tämän jälkeen he kuulivat huhuja kadonneesta patsaasta, jonka tuntomerkit täsmäsivät heidän veistokseensa.

Kyseessä oli italialaisen Antonio Canovan Maddalena Giacenta, jonka Britannian pääministeri, Liverpoolin jaarli Robert Jenkinson tilasi vuonna 1819.

Liverpoolin kuoleman jälkeen veistos siirtyi hänen omaisuutensa mukana hänen veljelleen Charles Jenkinsonille. Vuonna 1852 se huutokaupattiin, ja vuoden 1920 jälkeen omistushistoriaa ei enää ole pystytty jäljittämään.

Kunnes parikymmentä vuotta sitten patsaan nykyiset omistajat ottivat yhteyttä taideasiantuntija Francis Outrediin, joka työryhmineen vahvisti epäilyn. Kyseessä todellakin oli Canovan pitkään kadoksissa ollut työ, joka esittää surevaa Magdalenaa, kertoo The Guardian.

Kadonneen patsaan löytymisestä kerrottiin vasta nyt, sillä se huutokaupataan ensi kesällä Christie’sin huutokaupassa. Sen myyntihinnaksi arvioidaan nyt 6–9,5 miljoonaa puntaa.

Venetsialainen Antonio Canova on uusklassismin keskeisiä nimiä ja uutinen on saanut taide- ja keräilijäpiirit sekaisin.

”On ihme, että Antonio Canovan poikkeuksellinen, kauan kadoksissa ollut mestariteos löydettiin 200 vuotta sen valmistumisen jälkeen”, sanoi tohtori Mario Guderzo, johtava Canova-tutkija ja Museo Gypsotheca Antonio Canovan entinen johtaja.

”Tutkijat ovat etsineet tätä teosta vuosikymmeniä, joten löydöllä on perustavanlaatuinen merkitys keräily- ja taidehistorian kannalta.”

Yksi Canovan suurista ihailijoista oli irlantilainen kirjailija ja runoilija Thomas Moore, joka kirjoitti, miten Canovan viimeinen Magdalena ”on jumalallinen: hän makaa maassa surulle antautuneena; ja hänen kasvojensa ilme ja hänen vartalonsa kauneus… ovat täydellisyyttä.”

Oikaisu 22.3. klo 10:08: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin Britannian pääministerin nimi oli Robert Jenkinson ja hän oli Liverpoolin jaarli, ei Lord Liverpool. Hänen veljensä oli Charles Jenkinson, ei Charles Liverpool.

Oikaisu 25.3. klo 13.47: Toisin kuin oikaisussa aiemmin kirjoitettiin, Robert Jenkinson oli Liverpoolin jaarli sekä Lord Liverpool. Oikaisussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että hän ei olisi ollut Lord Liverpool.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat