Suomalainen ”homorummutus” huipentuu, kun miehet saavat vihdoin oman treffiohjelman: ”Puhuttiin ihan homona”

Ratsastusvalmentaja Marko Björs lähtee kymmenen miehen kanssa treffeille Etelä-Afrikkaan. Televisiossa on pitänyt kohista homoudesta vuosikymmenien ajan, että Rakkauden seikkailu -sarja on mahdollinen, Tero Kartastenpää kirjoittaa.

Marko Björs on kertonut homoudestaan ensi kertaa julkisuudessa deittisarja Marko Björs – Rakkauden seikkailu julkistuksen yhteydessä.

23.3. 2:00

Juontaja Jari Sarasvuo katsoi meteorologi Juha Föhriä:

”Aloitetaan Juha homohommista.”

”No, aloitetaan.”

”Oletko homo vai et?”

”Niin, mä pidän miehistä, ja se on rakkautta.”

Minä ja Sarasvuo -keskusteluohjelman haastattelu vuonna 1996 oli yksi merkittävistä ”homorummutuksen” lyönneistä. Sääjulkkis Föhr sai tunnustuksen jälkeen tappouhkauksia.

Rummutustermin kehitti perussuomalaisten kansanedustaja Raimo Vistbacka 2000-luvun alussa, kun eduskunnassa käsiteltiin parisuhdelakia. Sillä viitattiin homouden liialliseen esilläoloon.

”Pienen porukan iso meteli harhauttaa koko yhteiskuntaa”, Vistbacka sanoi.

Perussuomalaisten edustajat käyttivät termiä ahkerasti vielä parin vuosikymmenen ajan.

Rumpu lyö jälleen keskiviikkona, kun TV5:llä alkaa ensimmäinen suomalainen deittailuohjelma, jonka kaikki osallistujat ovat miehiä.

Ohjelmassa Marko Björs – Rakkauden seikkailu ratsastusvalmentaja Marko Björs etsii puolisoa. Entinen teini-idoli ei ole kertonut homoudestaan aiemmin. Hän opetteli nuorena mallina maskuliinisia eleitä, ettei olisi näyttänyt ”liian liehuvalta”.

”Mä oon aatellut, että mun pitää olla kaapissa vain sen takia, että mä en riko fanien unelmia tai petä heitä.”

Homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin vuonna 1971. Maskeeraaja Monsieur Mossesta tuli nopeasti aikakauslehtien julkkishahmo pitkälti siksi, että hän kertoi olevansa homo.

Näkyvyys oli uutta, koska sotien jälkeen homokulttuuria harjoitettiin lähinnä puistojen käymälöissä ja siltojen alla.

Homouden piilottelu oli myös osa suomettumista: Neuvostoliitto kiristi merkittäviä henkilöitä heidän seksuaalisuudesta saamillaan tiedoilla.

Televisiossa alettiin kokea merkittäviä homorummun lyöntejä vasta, kun parisuhdelakikeskustelu kiihtyi 1990-luvulla.

Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä kättelivät presidentti Koivistoa vuoden 1992 Linnan juhlissa.

Pirkko Saisio puhui avioliittohaluistaan Hyvissä, pahoissa ja rumissa vuonna 1996.

Ajankohtaisen kakkosen Homoilta sai kymmenet tuhannet eroamaan kirkosta vuonna 2010.

Ylen sarjassa Homo-Suomen historia on käyty läpi takapajuisen maan mittavaa homofobiaa – vaikka kolmannes kysytyistä kieltäytyi haastattelusta vielä vuonna 2006.

Onneksi monet sittemmin kuolleet vaikuttajat – kuten kirjailija Pentti Holappa – tulivat kameran eteen kertomaan, miten homouden kanssa piti elää maassa, jossa vaadittiin sen tukahduttamista.

2000-luvulla homoseksuaalisuudesta tuli ”televisioviihteen trendi”, Helsingin Sanomissa kirjoitettiin vuonna 2005.

Fab5-stailauksia merkittävämpiä olivat ne muutamat sekunnit, kun Salattujen elämien Kalle Laitela antautui suutelemaan miestä vuonna 2000. Harvinainen homopusu nostatti valtavasti paheksuntaa.

Homot ovat saaneet mennä naimisiin nyt jo viisi vuotta, mutta deittiohjelmat ovat pysyneet hyvin perinteisinä.

Epäheteroita treffejä on nähty vain muutamat, sellaisissa sarjoissa kuin Sinkut paljaana ja Naked Attraction Suomi. Satu- ja Unelmahäissä on toisinaan kippistetty homoliittoja.

Eteläafrikkalaisessa hienostohuvilassa kuvattu Rakkauden seikkailu näyttää ihan Bachelorilta mutta muuttuu jo ensijaksossa miesten voimautumisleiriksi.

Marko Björsin deittikumppanit ovat persoonallisia miehiä, jotka käyttävät formaattiohjelmista tuttuja kliseitä rohkeudesta, hetkessä elämisestä ja heittäytymisestä. Sydän ei ole enää sairauslomalla, joten ollaan valmiita rakastumaan.

Mutta kilpakosijat kertaavat myös hirvittäviä kokemuksia hakkaamisesta, lumipesuista ja naamalle pieremisestä. Heterot ovat voineet vain ”elää ja deittaa”, ilman mitään tarvetta tulla kaapista.

Osallistujat toistavat, että ohjelmaan lähteminen on rohkea päätös. He eivät elä vieläkään maassa, jossa olisi tavanomaisen ohitettavaa seurustella samaa sukupuolta olevan kanssa.

Björs kuvailee onnistuneita treffejä:

”Puhuttiin ihan homona.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat