Eugéne Atget ja Berenice Abbott ikuistivat valokuviinsa menneen Pariisin ja New Yorkin hengen – Oivallinen dokumentti kertoo kahden taiteilijan työskentelystä ja ystävyydestä

Dokumentti onnistuu myös laajentamaan näkökulmaansa erinomaisella tavalla valokuvauksen historiasta kaupunkihistoriaan.

Ranskalainen valokuvaaja Eugéne Atget (1857–1927, yläkuva) taltioi kaupunkikuvaa Parisiissa (oik.) ja amerikkalainen Berenice Abbott (1898–1991) teki saman New Yorkissa (vas.).

23.3. 2:00

Pariisi mielletään esiteollista kulttuuria symboloivana, New York äänekkäänä, modernia aikaa sykkivänä kontrastien kaupunkina. Jokseenkin näin kahden metropolin erot summasi amerikkalainen valokuvaaja Berenice Abbott (1898–1991), joka asui ja kuvasi molemmissa.

Brittidokumentti Kaksi kaupunkia, kaksi valokuvaajaa (2020) esittelee Abbottin ohella toisen 1900-luvun alussa valokuvaustaiteeseen suuresti vaikuttaneen henkilön. Pariisissa työskennellyt ranskalainen Eugéne Atget (1857–1927) lopetteli omaa uraansa Abbottin aloitellessa omaansa.

Hieno dokumentti muistuttaa oivallisesti, miten Atget’n ja Abbottin kaltaiset valokuvaajat vertautuivat samanaikaisesti kuvataiteilijoihin ja käsityöläisiin.

Tiivis dokumentti onnistuu myös laajentamaan näkökulmaansa erinomaisella tavalla valokuvauksen historiasta kaupunkihistoriaan.

Esimerkiksi Atget kuvasi Pariisia kolmenkymmenen vuoden ajan 1800-luvun lopusta lähtien ja ikuisti kaupungin arkkitehtuuria, katuja ja ihmisiä yli 10 000 kuvaan. Taiten sommitellut kuvat eivät ole vain kauniita katsella: ne myös tallensivat kaupunkia ennen 1900-luvun alkukymmenillä käynnistynyttä modernisointia.

Atget ja Abbott tutustuivat Pariisissa ja ystävystyivät. Atget’n kuoleman jälkeen juuri Abbott sai hoidettavakseen tämän valtavan kuva-arkiston. Sen läpi käyminen vaikutti taatusti Abbottin päätökseen palata New Yorkiin tekemään kaupungille saman kuin Atget oli tehnyt Pariisille: ikuistamaan sen hengen.

Samalla hän piti huolen, että Atget ei unohtunut maailmalta.

Kaksi kaupunkia, kaksi valokuvaajaa, Teema klo 12.30 ja Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat